Romaşcanu, despre legea de funcţionare a agenţiei de presă de stat: Şeful Agerpres nu poate fi inamovibil

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat miercuri că a avut, în calitate de președinte al Comisiei de specialitate din Senat, "toată deschiderea" față de directorul Agenției Naționale de Presă Agerpres, Alexandru Giboi, și că l-a rugat pe acesta, la un moment dat, să se gândească la o "restructurare" a instituției de presă.
Filip Stan
18 oct. 2017, 12:05
Romaşcanu, despre legea de funcţionare a agenţiei de presă de stat: Şeful Agerpres nu poate fi inamovibil

„Vă spun sincer că am avut toată deschiderea față de domnul Giboi din poziția mea de președinte al Comisiei de Cultură în Senat, ne-am și întâlnit de câteva ori, l-am rugat să se gândească și dumnealui la o restructurare a AGERPRES-ului, pentru că e firesc, că trebuie făcut ceva acolo. I-am propus ca, în momentul în care umblăm la legi, și aveam și acordul politic pentru asta, să punem și AGERPRES-ul în linie cu TVR-ul și SRR-ul, astfel încât să își poată folosi bugetul în funcție de necesitățile personale, ceea ce ar fi însemnat și o eventuală creștere de salarii. Domnul Giboi mi-a spus: ‘Nu, cu legea salarizării unice câștigă suficient, nu mai e cazul să facem asta'”, a detaliat Romașcanu, într-un interviu acordat DC News.

El a spus că modificarea Legii Agenției Naționale de Presă, în sensul în care directorul poate fi demis dacă raportul de activitate este respins de Parlament, este o chestiune de „principii” și nu una ce vizează o persoană anume.

„Deci, domnul Giboi să aleagă pe ce parte a străzii joacă, eu n-am nicio problemă. Dacă este performanță în AGERPRES, și înțeleg că se mișcă lucrurile acolo, bravo dumnealui, dar principiul rămâne. N-am nimic cu persoana Giboi, am cu principiile”, a detaliat ministrul Culturii.

În context, el a vorbit și despre Societatea Română de Radio, dar și despre Televiziunea publică.

„Îmi doresc să avem trei organisme profesioniste de comunicare ale țării finanțate de statul român. Cel puțin pentru două dintre ele misiunea este specificată și în Constituție, a treia, această agenție de presă, care trebuie să fie cel mai puternic comunicator în ceea ce privește evenimentele, știrile din România, să funcționeze foarte bine. Eu nu am niciun comentariu legat de modul cum funcționează Agenția română de presă”, a adăugat Romașcanu.

Referitor la contra argumentul potrivit căruia modificarea legii de funcționare a AGERPRES este un semn de politizare a instituției de presă, ministrul a amintit mecanismul de numire al conducerii acesteia.

„În schimb, aș vrea și îl rog călduros pe domnul director Giboi să îmi spună de ce nu s-a legat cu lanțuri de Palatul Parlamentului când a fost numit de un prim-ministru politic, a fost votat de un Parlament cu o majoritate politică, deci a fost… Eu pot, pe logica dumnealui, să cred că dacă schimbarea legii și posibilitatea concedierii directorului este o politizare, o politizare a fost și atunci când s-a întâmplat și inamovibilitatea lui, pe toată durata mandatului, poate fi interpretată în sensul în care servește intereselor celui care l-a pus pentru toată perioada mandatului. De ce să nu ne gândim și la chestiunea asta?”, a afirmat ministrul Culturii.

El a făcut o paralelă între mecanismul de numire și cel de concediere, în cazul conducerii unei instituții a statului român.

Domnul Giboi trebuie să înțeleagă, și trebuie să înțeleagă toată lumea, și cu tot respectul mă adresez și agențiilor internaționale și sindicatelor și organismelor reprezentative ale mass-media europene, că tot demersul pe care îl face conducerea AGERPRES în acest moment este exagerat. Nu se poate. Dânsul a spus că mai există și alți inamovibili în afară de dumnealui. Da, Curtea de Conturi. Dânsul nu face ce face Curtea de Conturi. Nu este posibil ca un șef al unei instituții a statului român, că e plătită de statul român, să nu poată fi concediat cum poate fi numit”, a punctat ministrul.

Romașcanu a susținut că trebuie „să existe posibilitatea, în cazul în care există un raport anual negativ, să se poată lua măsuri”.

„Nu ne referim la nicio persoană când facem lucrul ăsta. E natural să lași posibilitatea, prin lege, pentru lipsă de performanță să poată fi concediat. El nu are această chestiune. El poate fi dat afară doar dacă e incompatibil, dacă este condamnat — nici măcar dacă este urmărit penal (…) el nu poate pleca de acolo”, a punctat ministrul Culturii.

În opinia sa, organismul care a făcut numirea poate evalua activitatea conducerii. „Te-a pus Parlamentul prin vot, Parlamentul poate vota dacă ți-ai făcut treaba bine sau nu”, a mai spus Romașcanu.

El a vorbit și despre informațiile vehiculate referitoare la o eventuală unificare a TVR, SRR și AGERPRES, dar și despre varianta comasării TVR cu SRR.

„Nu se are în vedere unirea celor trei instituții de presă. Nici măcar a celor două, în acest moment”, a conchis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
I se spune „noua Veneția”. Stațiunea surprinzătoare cu canale navigabile, gondole, restaurante și baruri despre care mulți turiști nu știu
Capital.ro
Călin Georgescu a înfuriat o planetă întreagă. Mesajul care îi distruge șansele definitiv: E un nimeni
Playtech.ro
Avertisment pentru utilizatorii de telefoane Android! Ai apăsat acest buton? Datele tale sunt...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Fenomenul medicilor agresați de pacienți, de necontrolat. Polițist: „Medicii se autosabotează”. Care ar fi soluțiile
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Iureș pe piața imobiliară. Prețurile locuințelor au explodat în orașe
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
„Ea i-a luat viața”. Un tânăr, în vârstă de doar 24 de ani, a fost ucis cu brutalitate de partenera lui. Familia susține că acesta era victima violenței domestice
Cancan.ro
Ninsori și furtuni electrice. Meteorologii Accuweather anunță o primăvară cum n-a mai fost în București
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, eliminat definitiv din cursa prezidențială! Îl trădează fix prietenii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, confruntată cu presiuni politice și reforme radicale
MediaFlux
Avertisment la nivel național privind pastilele de PARACETAMOL! Medicii spun că sunt MORTALE!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bianca Censori-femeia dezbrăcată aproape complet la Premiile Grammy. Legătura ei cu Kim Kardashian