Romaşcanu a fost întrebat întrebat dacă atacarea la CCR a legii privind impozitarea pensiilor speciale este un motiv pentru demiterea Avocatului Poporului.
„Nu există niciun motiv întemeiat ca în acest moment să fie demis Avocatul Poporului. Există o diferenţă majoră de abordare a PNL. Pe vremea când era domnul Ciorbea existau plângeri în spaţiul public că domnul Ciorbea este inactiv şi nu contestă nimic.
Acum doamna Weber îşi foloseşte această prerogativă şi iarăşi este împotriva văd a celor pe care le gândeşte PNL. Avocatul Poporului este o instituţie fundamentală a statului, o instituţie care acţionează în virtutea unei legi proprii şi în baza Constituţiei şi noi nu putem comenta deciziile legale ale Avocatului Poporului. Că ne plac, că nu ne plac ele se întâmplă, exact cum domnul Iohannis contestă legi importante, nu putem decât să aşteptăm să vedem cum se va pronunţa Curtea şi să mergem înainte.
Orice demers care atacă instituţii fundamentale – şi domnul Orban văd că este un fan al acestui tip de demersuri – atacă CCR – atacă Avocatul Poporului, Înalta Curte – trebuie să se oprească pentru că pe fond fragilizează încrederea românilor în instituţiile fundamentale democratice”, a spus Lucian Romaşcanu, conform Agerpres.
Cât despre posibilitatea ca PSD să susţină schimbarea Avocatului Poporului în acest an, Romaşcanu a precizat că social-democraţii „orice interferenţă cu instituţiile fundamentale”.
„O discuţie în spaţiul public, dacă se va simţi nevoia, este ok – cum reformăm Curtea, Avocatul Poporului -, dar acesta este un proces care trebuie să se desfăşoare cu specialişti şi în deplină transparenţă şi dacă va fi cazul de o asemenea reformă ea se va regăsi într-o nouă Constituţie, dar până atunci aceste instituţii sunt funcţionale, sunt respectate la nivel internaţional, nu văd de ce un Guvern care are 20% în Parlament îşi permite să facă asemenea declaraţii faţă de ele”, a menţionat social-democratul, pentru sursa citată.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat sâmbătă că luni vor fi demarate procedurile de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber.
Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că le va solicita parlamentarilro PNL să investigheze posibilitatea demiterii lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, notează Agerpres.
„Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber, care nu se comportă ca Avocat al Poporului, pentru a numi în sfârşit un Avocat al Poporului care într-adevăr să acţioneze în conformitate cu Constituţia şi în interesul cetăţenilor români”, preciza Orban.
Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 14 iulie sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.