Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, miercuri, pentru News.ro că instanţa a judecat apelurile declarate de Romeo Stavarache şi de către ceilalţi doi inculpaţi într-un dosar privind abuzul în serviciu şi infracţiuni de fals şi uz de fals.
“Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile declarate de către inculpaţii Muntianu Gheorghe, Pircu Gavril şi Stavarache Romeo, împotriva sentinţei penale nr. 438/D/20.10.2015, pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul nr. 1590/110/2014. Instanţa a desfiinţat în parte sentinţa penală apelată mai exact în cazul lui Romeo Stavarache, l-a achitat pentru săvârşirea de tentativă la abuz în serviciu. În cazul celorlalţi doi Curtea de Apel Alba Iulia a înlăturat pedepsele aplicate de instanţa de fond” a spus Comisn Muntean.
Fostul primar al municipiului Bacău Romeo Stavarache a fost trimis în judecată în 3 aprilie 2014 pentru abuz în serviciu în forma tentativei şi condamnat în 2016 de Tribunalul Bacău la 3 ani de închisoare cu suspendare, conform News.ro.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au stabilit că, în calitate de şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei municipiului Bacău, inculpatul Muntianu Gheorghe şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, repartizându-şi o locuinţă din fondul locativ de stat aflată în administrarea Consiliului Local Bacău (apartament în municipiul Bacău), în vederea achiziţionării acesteia. Prin aceasta, funcţionarul urmărea obţinerea, pentru sine, a unui avantaj patrimonial, respectiv achiziţionarea unui apartament la un preţ derizoriu, rezultat care nu s-a produs, formalităţile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite.
Concret, la data de 13 iunie 2008, a întocmit şi semnat documentul prin care şi-a repartizat, în vederea închirierii, un apartament compus din 2 camere situat în Bacău, locuinţă din fondul locativ de stat. Aceasta, în condiţiile în care, Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanţilor de locuinţe şi în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care să-i fie repartizată o locuinţă socială sau din fondul locativ de stat.
La aceeaşi dată, şi-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuinţe, confirmând că îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi aprobată, în împrejurările în care, la cerere, nu erau ataşate documente care să ateste venitul obţinut şi, mai mult, nu îndeplinea condiţia de venit pentru accesul la locuinţă socială sau din fondul locativ de stat, prevăzută de lege.
În aceeaşi zi, în calitate de director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Bacău, Pircu Gavril a semnat pentru subalternului său, inculpatul Muntianu Gheorghe, repartiţia apartamentului sus menţionat, iar Stavarache Romeo, în calitate de primar al municipiului Bacău a aprobat-o. Aceasta, în condiţiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanţilor de locuinţe şi în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care inculpatului Muntianu Gheorghe să-i fi fost repartizată o locuinţă socială sau din fondul locativ de stat.
În baza înscrisurilor menţionate, la data de 01.08.2008, între municipiul Bacău, prin primar, şi inculpat a fost încheiat contractul de închiriere având ca obiect locuinţa menţionată anterior. Astfel, inculpatul a obţinut un folos material pentru sine, constând în folosirea locuinţei, în perioada 01.08.2008- 30.09.2012.
Ulterior, Muntianu Gheorghe a formulat şi o cerere de cumpărare a apartamentului înregistrată la Primăria Bacău la 06.01.2009, la care a depus o adeverinţă, fără dată, emisă de o asociaţie de proprietari. În cuprinsul acestui înscris se menţiona, în mod nereal, că Muntianu Gheorghe nu avea debite, deşi în perioada respectivă acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverinţa a fost folosită în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de cumpărare a locuinţei, susţineau procurorii DNA.
Potrivit DNA, la data de 25 februarie 2009, Stavarache, în calitate de primar al Bacăului, a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru locuinţa anterior menţionată, ca urmare a solicitării formulate de Muntianu Gheorghe în cadrul audienţelor, deşi cererea acestuia nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, iar la cerere nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaş şi îndeplinirea obligaţiilor rezultate din această calitate.
Conform procurorilor anticorupţie, toate acţiunile lui Muntianu au fost subsumate scopului urmărit de acesta, respectiv cumpărarea unei locuinţe din fondul locativ de stat al municipiului Bacău, la un preţ derizoriu. Formalităţile de vânzare-cumpărare au fost însă oprite ca urmare a demarării cercetărilor în cauză. Începând cu data de 30.09.2012, Primăria municipiului Bacău a reziliat contractul de închiriere nr. 220306/01.08.2008.
Atât fostul primar Stavarche, cât şi ceilalţi doi funcţionari au fost trimişi în judecată în 2014, dosarul fiind judecat de Tribunalul bacău.
Fostul primar al municipiului Bacău Romeo Stavarache a mai fost condamnat, anul trecut, tot de Tribunalul Bacău, la şase ani de închisoare cu executare şi cinci ani pedeapsă complementară prin interzicerea unor drepturi, într-un alt dosar în care este acuzat de luare de mită, decizia nefiind definitivă.
În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi oamenii de afaceri Liviu Goian şi Vasile Liviu Cenuşă la câte trei ani de închisoare cu executare şi trei ani pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi, ei fiind acuzaţi de complicitate la luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a fost dispusă şi pentru Constantin Apostol, fost director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, tot pentru complicitate la luare de mită.
Romeo Stavarache a candidat ca independent la alegerile locale din iunie 2016 pentru un nou mandat de primar al Bacăului, el obţinând 7,31% din voturi.