Virgil Popescu, ministrul Energiei a anunțat astăzi faptul că Romgaz va finaliza preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon.
“Consiliul de Administrație al Romgaz va aproba, astăzi, în Consiliul de Administrație, contractul cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră, tranzacția cea mai importantă din istoria companiei românești”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Prima TV.
CITEȘTE ȘI: Companiile rusești sunt în picaj! Romgaz a ajuns mai valoroasă pe bursă decât Lukoil şi Gazprom!
La finele anului trecut, aprobarea celei mai importante tranzacții din istoria Romgaz, a subsidiarei Exxon Mobil care deține 50% din proiectul Neptun Deep, s-a amânat din lipsă de cvorum.
„La semnarea contractului, Romgaz are obligatia de a achita Vânzătorilor o suma egală cu 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. La finalizarea Tranzacției se plăteste diferența dintre prețul de achiziție și avansul/depozitul achitat”, se precizează într-un referat al companiei pus la dispoziția acționarilor, potrivit profit.ro.
Romgaz, producător şi furnizor de gaze naturale controlat de Ministerul Energiei, şi care acum valorează 3,5 miliarde de dolari la Bucureşti, ar putea cumpără dintr-un foc atât Gazprom cât şi Lukoil doar cu banii pe care îi avea la bănci la final de 2021, de circa 3,6 mld. lei (aproximativ 800 mil. dolari). Adica nici măcar nu ar apela la împrumuturi.
Companiile ruseşti care au GDR-uri listate la Bursa de la Londra sunt în cădere liberă, tranzacţionarea fiind oprită de câteva ori. Bursa din Moscova încă este închisă miercuri, pentru a treia zi la rând. Gazprom scade cu 30%, Lukoil cu 92%, Sberbank cu 50%, potrivit datelor bursei de la Londra.
Romgaz (SNG) din fondul de investiţii Templeton Russia and East European Fund acoperă 6,7% din valoarea portofoliului fondului, peste ponderea acţiunilor Lukoil (6,5%) şi peste cea a acţiunilor Gazprom, potrivit unui raport pe trimestrul al III-lea al anului, al Franklin Templeton Investments. Sucursala din Bucureşti a Franklin Templeton Investment Management UK administrează şi Fondul Proprietatea (FP), potrivit economica.net.
Scăderea valorii pachetului Romgaz (-5,6) este de aproape patru ori mai mică decât cea a valorii întregului portofoliu al fondului (-20%), şi poate fi mai degrabă rezultatul diferenţelor de curs valutar, căci cotaţia Romgaz (SNG) a crescut cu 3,7% între 30 iunie şi 30 septembrie, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).