Aceasta, în contextul în care Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență, pe 5 octombrie, care prevede posibilitatea ca primăria să plătească direct Romgaz subvențiile pentru căldură și apă caldă, pentru a nu exista riscul ca termocentralele din București să nu poată plăti gazele furnizate de Romgaz.
„Atâta timp cât problema se abordează profesionist și responsabil, eu nu văd să fie niciun risc. În momentul în care lucrurile deraiază de la normalitate, atunci încep și riscurile, pentru că înseamnă că ceva nu funcționează. Acum suntem pe o zonă neutră, deci lucrurile funcționează. Prima tranșă de bani trebuie să vină până în 12 noiembrie. Din motive de procedură, ni s-a comunicat că abia atunci se pot vira banii cel mai devreme”, a spus Metea, în cadrul unor declarații de presă.
Întrebat ce se va întâmpla dacă primăria nu va vira banii în termenul promis, Metea a răspuns: „Eu nu-mi pun problema în acest fel”.
„Va trebui analizată și cauza, de ce nu au venit banii, dar eu sper să vină, pentru că altfel cineva din tot acest consorțiu înseamnă că nu poate. În cazul în care ceva s-ar fi împiedicat, ar fi trebuit să existe niște semne”, a adăugat el.
Romgaz a organizat, miercuri, la Ploiești, o simulare privind un posibil atac terorist asupra unui obiectiv de infrastructură critică, respectiv dispeceratul unui depozit de gaze.
„Nu am făcut acest exercițiu în urma unor temeri, ci pentru că și protecția patrimoniului și, mai ales, a infrastructurilor critice trebuie să aibă rolul ei într-o companie. Am vrut să vedem care este capacitatea noastră de coordonare și de colaborare și acest exercițiu îl considerăm ca un exercițiu din care învățăm”, a mai spus oficialul Romgaz.
La mijlocul lunii trecute, reprezentanții ELCEN declarau, pentru AGERPRES, că poartă discuții permanente cu Romgaz pentru ca alimentarea cu gaze a centralelor din Capitală să nu fie afectată în timpul sezonului rece.
„În vederea asigurării agentului termic pentru iarna 2016 — 2017, Electrocentrale București (ELCEN), societatea care produce energia termică pentru București, aflată în prezent în procedură de insolvență, informează că va continua să depună toate eforturile pentru a asigura plata gazelor necesare producerii energiei termice furnizate populației din Capitală”, au spus reprezentanții companiei.
Guvernul a adoptat în ședința din 5 octombrie o ordonanță de urgență privind crearea unui cont escrow unde vor fi virate sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenței de preț pentru producerea energiei termice în sistem centralizat, sume care vor merge direct către producătorii și furnizorii de energie termică.
ELCEN, producătorul de energie termică pentru București, și RADET, furnizorul și distribuitorul de energie termică, au intrat în insolvență la începutul lunii octombrie.
Sursa: Agerpres