Documentul conţine critici dure faţă de pasivitatea de care au dat dovadă anul trecut responsabilii din spaţiul comunitar, care au recunoscut că există încălcări ale drepturilor omului, dar nu au reuşit să pună în practică acţiuni comune.
În raport se evidenţiază incapacitatea de a determina Ungaria să pună capăt politicilor menite ‘să submineze statul de drept şi respectarea drepturile omului’ şi ‘expulzările abuzive’ ale romilor în Franţa, potrivit Agerpres.
HRW face referire şi la răspunsul oferit de statele europene atunci când sute de nord-africani au murit înecaţi după ce ambarcaţiunile cu care încercau să ajungă pe insula italiană Lampedusa s-au scufundat.
Citeşte şi Bulgaria, condamnată de CEDO pentru 15 tineri cu handicapuri lăsaţi să MOARĂ de FRG şi FOAME
Directorul executiv al organizaţiei, Kenneth Roth, reproşează Uniunii Europene că s-a limitat doar la sporirea măsurilor de securitate. Întrebat despre decizia Spaniei de a ridica un gard cu sârmă ghimpată la graniţa dintre Maroc cu enclavele sale Ceuta şi Melilla, din nordul Africii, pentru a preveni sosirea refugiaţilor de pe acest continent, el s-a abţinut să critice direct planurile guvernului de la Madrid şi a admis că fiecare ţară are dreptul să decidă ce măsuri adoptă la frontierele sale, dar în implementarea lor trebuie să ţină cont de considerentele ‘umanitare’ şi de evitarea acţiunilor violente.
Potrivit raportului HRW, romii, imigranţii şi refugiaţii sunt cei mai ‘marginalizaţi’ în spaţiul comunitar, dar şi musulmanii sunt discriminaţi în multe zone şi întâmpină dificultăţi în exercitarea libertăţii de cult.
În pofida eforturilor depuse de autorităţile europene pentru a stabili reguli comune în materie de azil, refugiaţii continuă să se lovească de o legislaţie ‘protecţionistă’ în multe state ale UE, realitate dovedită în cazul sirienilor care fug de războiul din ţara lor, se mai menţionează în document.