Romii vor avea propria monedă virtuală: LOV-ul, echivalent al unui euro

Autointitulatul rege al romilor de pretutindeni, Dorin Cioabă, proaspăt ales preşedinte al Uniunii Internaţionale a Romilor (IRU), a declarat miercuri că romii din 37 de ţări, de pe trei continente-Europa, Australia, America - vor avea propria monedă virtuală, numită "lov" de la "lovele", care va echivala, pentru început, cu un euro.
Iulian Tudor
11 iun. 2014, 14:50
Romii vor avea propria monedă virtuală: LOV-ul, echivalent al unui euro

Cea mai scumpă monedă însă rămâne pentru romii din toată lumea, galbenul din salbele ţigăncilor, informează Agerpres. Un galben se cumpără în România cu 500 de euro, potrivit lui Dorin Cioabă.

„Vom pleca de la paritatea un lov – un euro şi vom vedea dacă pe urmă va scădea sau va creşte. Oricum, între romii noştri au loc tranzacţii cu acele monede de aur care se cheamă galbeni. Un galben e 500 de euro. Noi lansăm noua monedă virtuală pentru viitor. IRU a trecut pe alt palier, recunoaşterea internaţională. Dacă avem un nou guvern, trebuie să avem şi o nouă monedă”, a explicat Dorin Cioabă.

Citeşte şi Dorin Cioabă, probleme de sănătate în urma unui pariu stupid

Recent, la Sibiu, la congresul extraordinar al IRU, Cioabă a fost ales preşedintele romilor. Acesta are dreptul să convoace Guvernul romilor, condus de un premier din Macedonia, şi Parlamentul romilor, condus de un preşedinte din Republica Moldova.

În calitate de preşedinte al IRU, Dorin Cioabă are dreptul la o indemnizaţie lunară de 7.000 de euro, iar premierul şi şeful Parlamentului romilor, la câte 5.000 de euro, lunar.

„Noi am discutat şi partea aceasta. Preşedintele va primi în jur de 7.000 de euro pe lună, 5.000 de euro va primi primul-ministru, 5.000 de euro va primi preşedintele parlamentului, salariile sunt făcute, dar trebuie să facem rost de bani, de finanţări”, a spus Dorin Cioabă.

Citeşte şi Dorin Cioabă vrea să se întâlnească cu Angela Merkel. Acesta a promis că învaţă germana VIDEO

Acesta recunoaşte că, deşi conduce o organizaţie mondială, formată din reprezentanţii a 30 de milioane de romi, din 37 de ţări, majoritatea nu îşi plătesc cotizaţia de membru al IRU. Un simplu membru IRU trebuie să plătească o cotizaţie de 10 euro, anual, în schimbul căreia primeşte o „legitimaţie, ca un paşaport”. Cel mai mult plătesc liderii de filiale, câte 350 de euro, pe an.

Cioabă spune că noua monedă virtuală va intra în circulaţie, după ce romii vor reuşi să fie recunoscuţi ca „o naţiune fără teritoriu”. Până atunci, el admite că salariul de 7.000 de euro, lunar, e foarte posibil să nu aibă de la cine să-l încaseze, din lipsa plăţii cotizaţiilor la IRU, aşa că se va mulţumi şi cu bani virtuali.

„Lovelele” ţigăneşti se anunţă a fi mult mai ieftine decât bitcoinul, în condiţiile în care acesta din urmă depăşise, încă din ianuarie, pragul de o mie de dolari, după ce producătorul de jocuri pentru social media Zynga anunţase că va începe acceptarea monedei virtuale ca opţiune de plată, potrivit BBC.

Până a avea o monedă virtuală proprie, romii din IRU şi-au propus să aibă propriul Guvern, format din premier şi 12 miniştri. Deocamdată, nu sunt ocupate toate portofoliile, se mai caută spre exemplu ministru de Interne al romilor, care va trebui să fie, printre altele, absolvent de Drept. Din noul Guvern al romilor face parte şi o româncă de etnie romă, Luminiţa Cioabă, mătuşa lui Dorin Cioabă, cunoscută ca autoare de poezii. Din Parlamentul Romilor, de asemenea face parte şi un român de etnie romă, un apropiat al familiei Cioabă, Mihai Ilarie. Parlamentul romilor e format din 37 de parlamentari, câte unul din fiecare ţară membră IRU.

Reconfirmat prin vot majoritar ca preşedinte pe următorii patru ani al IRU, Dorin Cioabă şi-a propus să facă o vizită luna următoare la Casa Albă (SUA), unde speră să se întâlnească cu un oficial american, pentru a cere sprijin pentru comunitatea romilor din SUA.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'