„Toate hipermarketurile, cu o singură excepţie (Mega Image), au redus preţurile la raft după ce TVA-ul la pâine a scăzut la 9%. Nu erau obligate să reducă preţurile, dar scăderea ar fi trebuit să fie o consecinţă a diminuării TVA„, a declarat Aurel Popescu.
În continuare, acesta a spus că, în cadrul târgului internaţional Indagra, a avut loc o întâlnire a membrilor asociaţiei ROMPAN, unde s-a ajuns la concluzia că producţia fiscalizată pe tot lanţul economic din industria de morărit şi panificaţie a crescut.
„În timp de preţurile au scăzut în medie cu 12%, producţia fiscalizată a crescut: cu 10% la făină, cu 15% la pâine, iar la specialităţile de panificaţie şi mai mult, ceea ce, iarăşi, este un lucru bun”, a declarat preşedintele ROMPAN.
Aurel Popescu a precizat că un român consumă, în medie, 98,1 kg de pâine pe an.
„Suntem peste media europeană de 78 kg/an de persoană, dar în scădere faţă de nivelul din 1989, care era de 136 kg/an. În ultimii ani au intrat pe piaţă produsele de patiserie şi simigerie care au diminuat consumul de pâine”, a precizat, pentru Agerpres, Aurel Popescu.
Producţia totală de pâine din România este de 1,8 milioane tone/an, potrivit datelor ROMPAN.
Ajuns la cea de a 18-a ediţie, târgul internaţional de produse şi echipamente pentru agricultură INDAGRA, care se va închide duminică, reuneşte peste 430 de companii din România, dar şi din alte 20 de ţări, ocupând o suprafaţă expoziţională de peste 30.000 de metri pătraţi.