Romprest a hotărât să ridice toate gunoaiele depozitate ilegal în Sectorul 1. Directorul general adjunct al firmei de salubritate spune că este vorba despre o singură acţiune, făcută în sprijinul cetăţenilor.
„Acestă acţiune vine în ajutorul cetăţenilor, pentru a arăta buna-credinţă din partea noastră. Este vorba despre o singură trecere. Asta înseamnă tot Sectorul 1. 1.580 de tone de gunoi conform statisticilor Romprest. În seara asta va fi o acţiune, pentru a nu deranja cetăţenii ziua.
Rugăm cetăţenii să nu mai depună aceste deşeuri în mod necontrolat. Acestea sunt nişte deşeuri puse în mod abuziv pe domeniul public. De aceea nici nu ni se pot imputa nouă, din moment ce nu le-ai pus în pubelă”, a declarat directorul Bogdan Adimi, potrivit Adevărul.
Potrivit directorul general adjunct al Romprest, Bogdan Adimi, firma de salubritate a câştigat în instanţă un proces având ca obiect încuviinţare executare silită împotriva Primăriei Sectorului 1. Este vorba despre dosarul 35634/299/2020, soluţionat de Judecătoria Sectorului 1.
„Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită, în oricare dintre formele prevăzute de lege, în conformitate cu dispozitiile titlului executoriu. Fără cale de atac. Pronunţata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 17.11.2020”, se arată în minuta soluţiei din instanţă, conform portalului instanţelor de judecată.
Reamintim că în data de 8 decembrie 2020, un executor judecătoresc a emis o somaţie către Primăria Sectorului 1 pentru plata datoriilor care au făcut obiectul procesului din instanţă. Este vorba despre o creanţă de 78.761.291, 35 lei.
Recent, primarul Sectorul 1 Clotilde Armand a ameninţat Romprest că va rezilia contractul de salubrizare.
Bogdan Adimi spune însă că primarul Sectorului 1 nu poate rezilia contractul, deoarece acesta este închieiat cu Consiliul Local, nu cu Primăria.
„Rezilierea contractului nu se poare face de către doamna primar, pentru că nu avem contract cu Primăria Sectorului 1 avem cu cei de la Consiliul Local. O rezolvare a situaţiei ar fi o achitare parţială a debitelor. Compania are bunăvoinţa să accepte şi o primă tranşă. Nu vrem să speculăm acestă situaţie. Dar noi avem o hotărâre judecătorească pe aceste sume. A fost proces de încuviinţare executare silită în urma căruia avemun titlu executoriu”, a explicat directorul general adjunct al Romprest
Mai mult, directorul general adjunct a explicat că, din pricina datoriilor neachitate, compania a sistat doar ridicarea gunoaielor depozitate ilegal pe spaţiul public.
„În primul rând, nu vreau să fac o polemică cu primarul Sectorului 1. În al doilea rând, consider foarte util ca verificarea contractelor şi a modului în care contractele sunt realizate să fie făcute. Dar în timpul acesta trebuie oferit serviciul public. Acesta e punctul meu de vedere. (…) Sunt în responsabilitatea primarului Sectorului 1 şi sper ca primarul Sectorului 1 să rezolve această chestiune”, a spus joi Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.
Primarul a spus că speră ca edilul Sectorului 1 să rezolve această problemă, precizând că realizarea unui contract între Primăria Capitalei şi un operator de salubritate ar dura cel puţin două-trei luni.
„Eu, eventual, cu acordul Consiliului General, aş putea să fac lucrul acesta, alocând nişte bani, dar este o chestiune de durată, pentru că trebuie să faci o licitaţie publică. Nu avem în momentul de faţă un contract. Noi, Primăria Generală, nu avem un contract prin care să putem să avem un operator care să fi câştigat o licitaţie, cu care să putem să luăm gunoaie de pe străzi. Şi atunci – doar dacă ne punem în cap să facem asta – trebuie să facem o licitaţie şi nu putem să acţionăm mai devreme de două-trei luni. Dar până atunci eu sper să se rezolve”, a mai precizat Nicuşor Dan.