„Patrula de reciclare”, program iniţiat anul acesta şi desfăşurat pentru prima dată în Timişoara, îşi propune să ajute elevii să înţeleagă unele din cauzele poluării mediului şi să conştientizeze faptul că reducerea poluării depinde de fiecare, RoRec punând la dispoziţia şcolilor participante un sistem educaţional accesibil pentru colectarea selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), scrie Agerpres.
„În Tulcea nu am ajuns din întâmplare. Este a doua acţiune derulată de RoRec, după ce în vară am inaugurat primul centru de colectare DEEE din judeţ. Acum suntem într-un nou parteneriat cu primăria, dar şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean într-un program de informare, educare, conştientizare a elevilor, profesorilor, dar şi a familiilor în ceea ce priveşte colectarea selectivă a acestui tip de deşeuri”, a declarat Andreea Idriceanu Calev, manager de comunicare din cadrul Asociaţiei RoRec.
Programul „Patrula de reciclare” a fost prezentat săptămâna aceasta şi în oraşele Alexandria şi Bistriţa, săptămâna viitoare el urmând să fie lansat şi în alte cinci oraşe: Călăraşi, Brad, Hunedoara, Timişoara şi Vălenii de Munte.
Termenul de înscriere în programul „Patrule de reciclare” este 5 decembrie, după vacanţa de iarnă. RoRec va instala în unităţile de învăţământ echipamentele necesare colectării selective a DEEE, concursul urmând să se încheie pe data de 15 mai 2012.
„Tot pe 15 mai vom închide şi concursul pentru proiecte speciale. Echipele din patrulă care doresc să realizeze proiecte de promovare a ‘Patrulei de reciclare’ în proximitatea unităţilor de învăţământ sunt binevenite. Stimulăm şi recompensăm creativitatea participanţilor. De asemenea avem un concurs naţional pentru postere, pentru că dorim ca în toamna viitoare să plecăm la drum cu o haină nouă care să fie făcută chiar de copii, iar acest concurs naţional este integrat în proiect”, a precizat Andreea Idriceanu Calev.
Ediţia 2011-2012 a programului „Patrula de reciclare” se va desfăşura în unităţile de învăţământ preşcolar şi preuniversitar din oraşele participante în proiect, în perioada 25 noiembrie 2011 – 15 iunie 2012, în fiecare din acestea urmând să fie instalate kit-uri de colectare a DEEE, compuse din trei containere de carton pentru colectarea aparaturii electrice, electronice şi electrocasnice, a becurilor/neoanelor şi a bateriilor.
Toţi copiii înscrişi în program vor primi broşura proiectului, în una dintre cele trei variante create special pentru cele trei tipuri de grupe de elevi vizate: preşcolari, şcolari şi liceeni.
Organizatorii, cu sprijinul producătorilor Indesit şi Philips, vor oferi premii pentru unităţile de învăţământ şi profesorii coordonatori pentru cea mai mare cantitate de DEEE colectată/membru în Patrula de reciclare, dar şi alte premii acordate atât la nivel naţional, cât şi local.
Programul susţine eforturile comune ale Asociaţiei, autorităţilor locale şi membrilor RoRec de a crea o infrastructură coerentă de colectare DEEE, pentru a contribui la atingerea obiectivelor cantitative impuse de normele europene, respectiv patru kilograme de DEEE colectate de fiecare locuitor, anual.
Asociaţia Română pentru Reciclare este o organizaţie colectivă non-profit având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi producători europeni de electrocasnice cu activitate în România. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi implicit prin reintroducerea în sectorul economic de materii prime.