RoRec: Rata de colectare a deşeurilor electrice a scăzut alarmant în România

Obligaţia României de a colecta în fiecare an patru kilograme de deşeuri electrice (DEEE) de către fiecare locuitor este departe de a fi îndeplinită, iar statisticile ne arată că, din 2009 şi până în prezent, rata de colectare a scăzut alarmant de la 1,8 kg/locuitor la 0,9 kg/locuitor, a declarat, pentru Agerpres, Liviu Popeneciu, preşedintele Asociaţiei Române de Reciclare - RoRec.
Cristina Dinu
01 iul. 2013, 08:07
RoRec: Rata de colectare a deşeurilor electrice a scăzut alarmant în România

Obligaţia României de a colecta anual 4 kilograme pe locuitor de deşeuri electrice este departe de a fi îndeplinită. Statisticile Eurostat relevă că din 2009 – când s-au colectat 1.8 kilograme/locuitor, am scăzut progresiv la 1.1 kilograme în 2010, ajungând conform estimărilor oficiale la doar 0,9 kilograme în 2012. Este un semnal de alarmă, căci conform Directivei 96, care stabileşte atât cadrul legal cât şi responsabilităţile ‘actorilor’ implicaţi în crearea unui sistem coerent de management al DEEE, alături de producători, distribuitori şi cetăţeni, un rol esenţial îl are autoritatea centrală şi locală. Numai Asociaţia RoRec nu are cum să realizeze singură acest obiectiv de ţară, fără intervenţia şi contribuţia primăriilor, fără existenţa unui cadru legal viabil. Da, aşa cum bine aţi observat, noi suntem foarte activi şi vizibili, dar numai activităţile noastre nu pot rezolva tema unei ţări întregi”, a afirmat Popeneciu.

Oficialul RoRec a amintit de faptul că, la nivel naţional, există campanii de informare a populaţiei în legătură cu ideea de colectare a DEEE, prin intermediul unor acţiuni educative.

Citeşte şi Ecobanca: Bucureştenii pot recicla deşeurile electrice la puncte de colectare mobile

„Campaniile de informare şi activare a populaţiei reprezintă o activitate continuă a Asociaţiei RoRec (…) Asociaţia a construit şi susţine programe şi concepte strategic adresate tuturor segmentelor de public. De pildă, proiectul ‘Patrula de reciclare’ – realizat (…) în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene (…) Una dintre cele mai cunoscute campanii realizate de Asociaţia RoRec, care vizează antrenarea populaţiei în vederea colectării selective a deşeurilor electrice, se numeşte ‘Locul deşeurilor nu e în casă. Trimite-le la plimbare!’ şi se desfăşoară din 2010 la nivel naţional, de asemenea în parteneriat cu autorităţile locale. Reţeaua Natională de Colectare RoRec este un alt proiect al asociaţiei noastre care constă în realizarea de centre proprii de colectare, ce oferă servicii permanente de colectare şi preluare a deşeurilor electrice de la persoane fizice şi juridice (…) În plus, Asociaţia RoRec a lansat în premieră în luna noiembrie 2012, un proiect pilot pentru serviciul de colectare de la domiciliu, în Timişoara. Acesta a fost gândit ca un serviciu comunitar ce vine în sprijinul cetăţenilor care deţin deşeuri electrice grele sau voluminoase (…) În doar o jumătate de an, proiectul s-a extins în alte opt oraşe mari din ţară”, a precizat preşedintele RoRec.

Peste 235 de tone deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice au fost colectate selectiv în anul şcolar 2012-2013 prin intermediul campaniei Patrula de reciclare, derulată de către Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec în unităţile de învăţământ.

Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie non-profit, formată din unsprezece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Practic, Asociaţia RoRec preia responsabilitatea producătorilor de echipamente electrice şi electronice şi desfăşoară toate activităţile necesare colectării, tratării, refolosirii, reciclării şi recuperării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), asigurând eliminarea în siguranţă şi protecţia mediului.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Pune un bol cu sare pe calorifer și vei observa cum starea de sănătate ți se va îmbunătăți. Trebuie să apelezi la acest truc iarna
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu. Va fi înlocuit. I se pregătește lovitură de grație
Playtech.ro
Detaliul de la termostat care îţi asigură căldura în casă, dar şi facturi mai mici. Secretul centralelor termice de apartament
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Un antrenor abuzator se iubește în taină cu o campioană din tenis: fără mine, culegeai cartofi în Rusia
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Luna de tranzit cu Jupiter. Zodiile care obțin tot ce vor, începând cu 13 februarie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Câți copii are Crin Antonescu! Uite cât de frumoasă este fiica politicianului și ce meserie are
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, reacție bizară după ce a fost înșelată de Felix: ”În universul nostru…”
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu! Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv. Legături cu temutul GRU
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Klaus Iohannis nu va primi vila de lux din Aviatorilor după încheierea mandatului
MediaFlux
Dorin COCOȘ, cu OUĂLE la VEDERE, se apucă de chiftele. Cum a îmbătrânit fostul soț al Elenei Udrea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?