Descoperit pe 22 februarie 2012 la Observatorul Astronomic din La Sagra, Spania, asteroidul 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 50-80 de metri și efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în 368 zile. Asteroidul face parte din categoria obiectelor ce intersectează orbita Pământului, astfel că pe 15 februarie 2013 el se va apropia din nou de planeta noastră. Din calculele orbitei reiese însă că 2012 DA14 nu prezintă pericol de ciocnire cu Pământul.
La ora 21:24:42 ora României, distanța minimă dintre Pământ și asteroid va fi de 27.700 km, o altitudine inferioară sateliților geostaționari, care orbitează în general la 36.000 km altitudine. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine deține un simplu binoclu. Mișcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliților artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7.8 kilometri/secundă.
Observațiile profesionistilor vor permite determinarea mai precisă a orbitei, estimarea diametrului său cu mai multă acuratețe, determinarea compoziției, a densității și a structurii lui interne. Următoare apropiere de Pământ este estimată a se petrece la data de 15 februarie 2046, la o distanță de peste 1.500.000 de km.
La nivelul Agenției Spațiale Europene (ESA) preocupările de monitorizare a asteroizilor cu orbite ce intersectează orbita Pământului sunt formalizate în programul Space Situational Awareness (SSA), la care a aderat și Agenția Spațială Română (ROSA). Prin acest program Agenția Spațială Europeană urmărește să-și dezvolte capacitățile necesare și accesul independent la spațiu pentru a observa obiecte și fenomene naturale care ar putea cauza pagube sateliților artificiali ai Pământului sau infrastructurii de la sol.
Agenția Spațială Română s-a alăturat eforturilor ESA în acest sens, aderând la programul SSA. ROSA a organizat în România evenimente dedicate acestui subiect precum: „Conferința Internațională de Apărare Planetară” (mai 2011), alături de evenimentul “Future of Planetary Defense”, destinat tinerilor si studentilor și workshop-ul “Future Small Bodies Missions: Discussing the Synergies Between”, precum și workshopul „Space Situational Awareness – SSA” (aprilie 2012) și conferința “First IAA Conference on Space Systems as Critical Infrastructures” (septembrie 2012).
România poate contribui în domeniul SSA prin studiul și prelucrarea datelor, unde Institutul de Științe Spațiale (ISS) are experiență în analiza, transferul și stocarea datelor; prin cercetare științifică realizată la ISS, Institutul Astronomic al Academiei Române și Institutul de Geodinamică al Academiei Române; prin dezvoltarea de instrumente și infrastructură.