ROSA: Asteroidul care se va apropia vineri de Pământ poate fi observat cu un binoclu

Asteroidul 2012 DA14 va intersecta orbita Pământului vineri,  pe 15 Februarie 2013, fără a prezenta un pericol de ciocnire cu Pământul, potrivit calculelor orbitei acestuia. În schimb, asteroidul va putea fi observat chiar și cu un binoclu. Prin eforturile Agenției Spațiale Române (ROSA), România participă la programe europene și internaționale de apărare planetară, în timp ce comunitatea științifică română este implicată în descoperirea și studiul asteroizilor.
Cristina Dinu
12 feb. 2013, 14:26
ROSA: Asteroidul care se va apropia vineri de Pământ poate fi observat cu un binoclu

Descoperit pe 22 februarie 2012 la Observatorul Astronomic din La Sagra, Spania, asteroidul 2012 DA14 are un diametru de aproximativ 50-80 de metri și efectuează o rotație completă în jurul Soarelui în 368 zile. Asteroidul face parte din categoria obiectelor ce intersectează orbita Pământului, astfel că pe 15 februarie 2013 el se va apropia din nou de planeta noastră. Din calculele orbitei reiese însă că 2012 DA14 nu prezintă pericol de ciocnire cu Pământul.

La ora 21:24:42 ora României, distanța minimă dintre Pământ și asteroid va fi de 27.700 km, o altitudine inferioară sateliților geostaționari, care orbitează în general la 36.000 km altitudine. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine deține un simplu binoclu. Mișcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliților artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7.8 kilometri/secundă.

Observațiile profesionistilor vor permite determinarea mai precisă a orbitei, estimarea diametrului său cu mai multă acuratețe, determinarea compoziției, a densității și a structurii lui interne. Următoare apropiere de Pământ este estimată a se petrece la data de 15 februarie 2046, la o distanță de peste 1.500.000 de km.

La nivelul Agenției Spațiale Europene (ESA) preocupările de monitorizare a asteroizilor cu orbite ce intersectează orbita Pământului sunt formalizate în programul Space Situational Awareness (SSA), la care a aderat și Agenția Spațială Română (ROSA). Prin acest program Agenția Spațială Europeană urmărește să-și dezvolte capacitățile necesare și accesul independent la spațiu pentru a observa obiecte și fenomene naturale care ar putea cauza pagube sateliților artificiali ai Pământului sau infrastructurii de la sol.

 Agenția Spațială Română s-a alăturat eforturilor ESA în acest sens, aderând la programul SSA. ROSA a organizat în România evenimente dedicate acestui subiect precum: „Conferința Internațională de Apărare Planetară” (mai 2011), alături de evenimentul “Future of Planetary Defense”, destinat tinerilor si studentilor și workshop-ul “Future Small Bodies Missions: Discussing the Synergies Between”, precum și workshopul „Space Situational Awareness – SSA” (aprilie 2012) și conferința “First IAA Conference on Space Systems as Critical Infrastructures” (septembrie 2012).

 România poate contribui în domeniul SSA prin studiul și prelucrarea datelor, unde Institutul de Științe Spațiale (ISS) are experiență în analiza, transferul și stocarea datelor; prin cercetare științifică realizată la ISS, Institutul Astronomic al Academiei Române și Institutul de Geodinamică al Academiei Române; prin dezvoltarea de instrumente și infrastructură.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!