Rosia, un fruct nutritiv frecvent utilizat ca si o leguma, este un alt cadou minunat al naturii. Legumele au atras atentia prin incredibilele sale beneficii fito-chimice. Interesant este faptul ca rosia ofera mai mule beneficii si are mai multe calitati decat un mar!
Datorita beneficiilor sale multiple este adesea recomandata de catre dieticieni si nutritionisti in curele de scadere a colesterolului si in programele de pierdere in greutate.
Este stiintific dovedit ca antioxidantii prezenti in rosii ofera protectie impotriva cancerului, inclusiv a cancerului de colon, de prostata, de san, endometrial, pulmonar si in tumorile pancreatice.
Peste 80% dintre români afirmă că mănâncă roșii cel puțin o dată pe săptămână, într-o formă sau alta. Fie că le adăugăm în salate răcoritoare, în supe sau sosuri, că sunt un ingredient de bază în tocănițe sau pentru paste, roșiile sunt gustoase, aromate. Sunt o mulțime de soiuri de roșii. Iar ele sunt foarte sănătoase pentru noi. Poate mai sănătoase decât te-ai aștepta. Hai să vedem cu ce te pot ajuta roșiile.
Licopenul, un antioxidant din clasa flavonoidelor, este prezent in rosii. Soiurile de rosii sunt concentrate mai ales in acest antioxidant. Impreuna cu carotenoizi, acesta are capacitatea de a proteja celulele si alte structuri ale corpului de radicalii liberi de oxigen. Studiile au aratat ca licopenul previne deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la razele ultra-violete (UV) si ofera protectie impotriva cancerului de piele. Pepenele rosu, este de asemenea o sursa importanta de licopen.
Zeaxantina este un alt compus bogat in flavonoizi prezent din abundenta in aceste legume. Zeaxantina ajuta la protejarea ochilor de „degenerescenta maculara atribuita varstei” (ARMD).
Aceste legume contin cantitati semnificative de vitamina A, si flvonoizi antioxidanti, cum ar fi beta si alfa- carotenoizi, xanthins si luteina. In total, acesti compusi bogati in pigmeti sau dovedit a avea proprietati antioxidante ce ajuta la mentinerea vederii, mentinerea sanatatii membranelor mucoaselor si a pielii, si a sanatatii oaselor. Consumul de legume si fructe naturale bogate in flavonoizi este recunoscut pentru protejarea organismului impotriva cancerului pulmonar si cel al cavitatii bucale.
In plus, ele sunt, de asemenea, o sursa buna de Vitamina C (asigura 21% din cantitatea zilnica recomandata la 100 g), consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta organismul in a dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi si in eliminarea radicalilor liberi.
Roșiile concurează cu citricele în privința conținutului de vitamina C, dar sunt bogate și în vitamina A și antioxidanți. Beta-carotenul, luteina și licopenul sunt trei dintre substanțele cu un rol important în detoxificarea organismului.
Mulți specialiști susțin că vitamina C și antioxidanții se pierd atunci când roșiile sunt gătite și că este de preferat că acestea să fie consumate crude sau gătite cât mai puțin. Alți nutrienți care se găsesc în roșii sunt: biotina, potasiul, vitaminele B6, B3 și B1, vitamina E, magneziul, fierul și zincul.
Te-ai fi așteptat la acest efect al roșiilor? Însă mai multe studii au demonstrat că licopenul din acestea întârzie instalarea osteoporozei în perioada de premenopauză. În plus, roșiile conțin o cantitate considerabilă de calciu și vitamina K. Ambele elemente nutritive sunt esențiale pentru consolidarea sistemului osos și refacerea oaselor în caz de ruptură.
Cancerul este o cauză principală de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020. Licopenul și beta-carotenul sunt doi carotenoizi importanți care se găsesc în roșii și s-a sugerat că ambii au proprietăți anticanceroase. Licopenul, un pigment roșu găsit în roșii, are activitate antioxidantă și de captare a radicalilor liberi 1.
Corpul uman absoarbe o proporție semnificativă (23–24%) din licopenul ingerat care circulă și se acumulează în plasma sangvină, ficat și alte țesuturi cu un timp de înjumătățire de 12–33 de zile.
Dintre diferitele efecte benefice plauzibile ale licopenului, proprietățile sale anticancerigene au fost cele mai studiate. Aceste sugestii au provenit inițial din studii epidemiologice și au fost susținute ulterior de mai multe studii experimentale.
O recenzie publicată în 2020 vorbește despre proprietățile anticanceroase ale licopenului, în special în cancerul de prostată 2. Această lucrare a evaluat efectele licopenului asupra cancerului de prostată, precum și cancerul de sân, al doilea cancer ca prevalență din lume.
Specialiștii afirmă că consumul de licopen poate reduce concentrația sangvină a factorului de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1) prin stimularea sintezei unei proteine care leagă IGF-1. S-a demonstrat că IGF-1 este un factor important în dezvoltarea cancerului de sân la femeile aflate în premenopauză și, prin urmare, reducerea acestui factor de creștere poate reduce riscul apariției acestui tip de cancer.
O dietă bogată în roșii a fost asociată cu o reducere a riscului de boli de inimă. Specialiștii au revizuit 14 studii eligibile și au găsit o asociere inversă semnificativă între aportul de licopen și boala coronariană. O altă meta-analiză a analizat 25 de studii și a raportat că consumul ridicat de licopen și concentrațiile serice de licopen au redus mortalitatea generală cu 37%, bolile cardiovasculare cu 14% și accidentul vascular cerebral cu 23% 3.
Mulți dintre antioxidanții care se găsesc în roșii, inclusiv licopenul, beta-carotenul și vitamina C, protejează celulele vasculare și lipoproteinele de oxidare și previn astfel formarea aterosclerozei. Consumul de roșii te poate ajuta, așadar, să întârzii apariția bolilor cardiovasculare, să scazi riscul de infarct și de tromboză.
Bolile neurodegenerative sunt asociate cu degenerarea sistemului nervos pe o perioadă lungă de timp și, printre acestea, Alzheimer, Parkinson și ischemia cerebrală asociată cu accidentul vascular cerebral sunt cele mai frecvente boli neurodegenerative. Neuroinflamația, stresul oxidativ și apoptoza (moartea naturală a unei celule) sunt semne distinctive importante ale acestor boli.
Majoritatea cazurilor de accident vascular cerebral apar din cauza ischemiei cerebrale, iar studiile pe populație au arătat o asociere negativă între roșii, în special aportul de licopen, și incidența accidentului vascular cerebral. La șobolani, un pretratament cu pulbere de tescovină de roșii în doze de 2, 10 și 50 mg/kg a protejat diferite zone ale creierului, inclusiv hipocampul, striatul și cortexul cerebral afectate de ischemie cerebrală experimentală indusă de ocluzia permanentă a creierului mijlociu, scrie ghidnutritie.ro
Carotenoizii pot juca un rol în reducerea riscului de rezistență la insulină și dezvoltarea diabetului zaharat, iar o asociere inversă a fost raportată între beta-carotenul plasmatic, licopenul și intoleranța la glucoză la pacienții nou diagnosticați și asupra nivelurilor de hemoglobină glicată la pacienții cu diabet de tip 2.
Diabetul de tip 2 este descris ca un sindrom metabolic multifactorial asociat cu stres oxidativ, inflamație, hiperglicemie și hiperlipidemie. Componentele tomatelor au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, susțin specialiștii,
Studiile au examinat efectele hipoglicemiante, hipolipidemiante, antiinflamatorii și antioxidante ale roșiilor, în special ale licopenului. La șobolanii diabetici experimentali, licopenul în doză de 10 mg/kg/zi timp de 28 de zile a redus semnificativ creșterea nivelurilor de glucoză din sânge și hemoglobinei glicate (HbA1c) induse de streptozotocină (STZ) 4.
Știm deja că femeile care alăptează trebuie să aibă mare grijă cu alimentația lor, fiindcă majoritatea substanțelor din mâncare ajung și în laptele pe care îl produc. Specialiștii susțin că substanțele active din roșii, chiar și gătite, au o putere mai mare să ajungă în lapte.
Proprietățile roșiilor nu se limitează la prevenirea bolilor. Studiile au furnizat dovezi ale efectelor benefice ale roșiilor și ale suplimentelor pentru îmbunătățirea sănătății pielii 5. Principiul fotoprotecției orale oferit de antioxidanți pentru a preveni efectele nocive ale radiațiilor UV a câștigat popularitate în ultimul deceniu.
Beneficiile și pericolele radiațiilor solare ultraviolete (UV) sunt bine documentate și includ efectele expunerii solare în ce privește apariția cancerului de piele, melanomului malign, suprimarea imunității, fotoîmbătrânirea, fotosensibilitatea și bolile oculare. Radiațiile UV acute au fost legate de arsuri ale pielii, edem, pigmentare anormală și fotokeratită, iar expunerea pe termen lung crește riscul de fotoîmbătrânire și tumori maligne.
Trei tipuri de raze UV sunt produse de lumina soarelui: UVA, UVB și UVC. Razele UVA au cea mai mare lungime de undă, urmate de UVB, în timp ce razele UVC au cea mai scurtă lungime de undă.
UVC are cea mai puternică mutagenitate, urmată de UVB, în timp ce UVA este considerat un mutagen slab. Cu toate acestea, toate razele UVC sunt absorbite de stratul de ozon al Pământului. Prin urmare, expunerea este puțin probabilă, cu excepția unei surse artificiale, cum ar fi un laser.
Razele UVA pot pătrunde în dermă și în zona țesutului subcutanat. Razele UVB pot ajunge la epidermă și au capacitatea de a interacționa cu ADN-ul. Mecanismul de bază are ca rezultat stres oxidativ distructiv, activarea căii acidului arahidonic și medierea răspunsurilor inflamatorii.
Vitamina C este un alt compus care se află în roșii care contribuie la modularea imunității. Când este aplicată local, se știe că este absorbită activ de celulele epidermice. Aceste celule sunt implicate în producția de fibre de colagen și, prin urmare, sunt esențiale pentru funcția pielii ca barieră împotriva agenților patogeni.
CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic explică: De ce e mai bine să mănânci pâine la salata cu roșii și brânză
Roșiile organice sunt cele cultivate pe un sol care nu este fertilizat cu substanțe chimice. Asta înseamnă că roșia organică conține o cantitate mai mare de antioxidanți, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, care au analizat compoziția roșiilor organice, dar și pe a celor obișnuite. Mai mult decât atât, roșiile organice nu sunt stropite cu pesticide și insecticide, fiind mult mai sănătoase decât cele care au fost stropite cu asemenea substanțe în timpul creșterii.
De altfel, cultivarea tomatelor este o industrie majoră. Se știe că condițiile de creștere, cum ar fi disponibilitatea apei, pot afecta creșterea, metabolismul și randamentul plantelor. Factorii-cheie limitanți care trebuie luați în considerare în creșterea culturilor de tomate sunt disponibilitatea apei, temperatura, salinitatea și contaminanții.
Într-un studiu din 2020, 20 de soiuri de roșii cultivate la niveluri medii și ridicate de salinitate a solului au fost examinate pentru conținutul de licopen, vitamina C și antioxidanți 6. S-a raportat că plantele de tomate cu toleranță la salinități mai mari ale solului produc legume cu niveluri crescute de antioxidanți, cum ar fi compușii fenolici și carotenoizi, precum licopenul. Acest lucru sugerează că salinitatea mediului de creștere poate avea un impact direct asupra calității nutriționale asociate cu tomatele.
Roșia este, așadar, un aliment sănătos, bogat în antioxidanți, iar de pe urma consumului acesteia avem numai de câștigat. Ideal ar fi să avem posibilitatea de a consuma tomate organice.