Roșia Montana în patrimoniul UNESCO, „mărul discordiei” care dezbină coaliția. România dată în judecată pentru refuzul de permite străinilor să exploateze aurul

Roșia Montana ca zonă protejată, înscrisă în patrimoniul UNESCO, rămâne un subiect extrem de contoversat, care încinge spiritele în coaliție.
Ruxandra Rădulescu
22 iul. 2021, 17:22
Roșia Montana în patrimoniul UNESCO,
Roșia Montana

Fostul ministrul al Culturii, Corina Șuteu, a depus dosarul Roșia Montana la UNESCO, la data de 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.

Fostul ministru Dacian Cioloș l-a amenințat pe Florin Cîțu că, în cazul în care va continua demersul de retragere a dosarului Roșia Montana de la UNESCO, miniștrii USR PLUS se vor retrage, pentru ca PNL și UDMR să-și asume responsabilitatea pentru acesată decizie.

Dacian Cioloș afirmat pentru Declic la 28 iunie ca premierul Florin Cîțu are un plan absurd pentru Roșia Montana.

”Premierul ține foarte mult la această retragere și la a restrânge cererea de protecție UNESCO doar pentru minele romane, ceea ce e un pic absurd. Nu poți să spui că dai jos tot dealul și să protejezi totuși minele din interiorul dealului”, a declarat Dacian Cioloș.

Fostul premier a mai menționat că  UDMR-ul susține poziția PNL.

”Noi am tot explicat că protecția siteului respectiv este dată de legislația națională, nu de UNESCO. Deci nu pot folosi argumentul că dacă Roșia Montană intră în UNESCO, România pierde arbitrajul internațional cu compania minieră”, a declarat Cioloș, conform G4media. 

sursa foro: G4media

Roșia Montana la UNESCO, între strategia de imagine a premierului și interesele financiare ale companiei canadiene

Florin Cîțu aflat în plină campanie de alegeri, s-a repoziționat pe tema retragerii dosarului Roșia Montană, în contextul în care ONG-urile au început să pună presiune publică pe Guvern să nu retragă dosarul.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a cerut în 2020 reînscrierea dosarului Roșia Montană la UNESCO. Într-o intervenție la Antena 3, ministrul a declarat că Guvernul României va susține duminică la UNESCO continuarea procedurii de listare la UNESCO a peisajului minier Roșia Montană.

Pe de altă parte oficiali guvernamentali și avocații angajați de statul român au insistat asupra riscului pierderii procesului de arbitraj cu Gabriel Resources din cauza listării Roșia Montană în UNESCO.

În iunie 2018, Guvernul Dăncilă a stopat, in iunie 2018, procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

”Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”, a explicat la vremea aceea Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO.

Cea mai puternică poziție împotriva înscrierii zonei Roșia Montana în patrimoniul UNESCO a venit din partea casei de avocatură angajată de statul român în procesul cu Gabriel Resources.

În iunie 2017, compania canadiană a dat în judecată statul român, la un Tribunal al Băncii Mondiale și a învocat pierderi de 4,4 miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Roșia MOntana la UNESCO. România dată în judecată de compania americană

Casa de avocatură a avertizat Guvernul că listarea zonei Roșia Montana în patrimoniul UNESCO reprezintă un refuz clar de a permite companiei canadiene să eploateze aurul minier. În acest caz statul român încalcă un drept legitim al companiei canadiene, deoarece în urmă cu 20 de ani tot România i-a acordat licența de exploatare.

Deși compania ar fi susținut că a obținut toate certificatele de descărcare arheologică în zona Roșia Montană și că Ministerul Culturii ar avea obligația legală să declasifice site-ul din zona monumentelor istorice, dosarul Roșia Montana de la UNESCO contrazice această teorie și  prezintă zona în continuare drept sit arheologic.

Compania canadiană nu se lasă și a amenințat guvernul Cîțu că va lua acțiuni legale împotriva României pentru listarea Roșia Montana la UNESCO.

Fostul senator USR PLUS, Mihai Goțiu, este unul dintre cei mai vocali apărători ai dosrului Roșia Montana la UNESCO.

”În mod specific, și în sens total contrar celor vehiculate în spațiul public în ultimele săptămâni, în cazul Roșia Montană, includerea în UNESCO ar întări poziția statului român în procesul de arbitraj de la ICSID Washington. Avocații companiei susțin în acest proces că Roșia Montană a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) din România, doar pentru a bloca proiectul minier, chiar dacă zona nu ar avea o valoare cultural-istorică deosebită. Dincolo de faptul că ”argumentul” e contra-factual (Roșia Montană fiind inclusă în LMI încă din anul 1992, pe când Gabriel Resources nici măcar nu exista, darmite să aibă vreun drept aici), ar dinamita și anula definitiv afirmațiile avocaților companiei în această direcție.

Reamintim că avocații companiei susțin că zona ar fi trebuit delistată automat ca monument istoric și ca sit arheologic de către ministerul Culturii după ce Gabriel Resources a obținut certificatele de descărcare arheologică. Potrivit acestora, listarea în UNESCO ar echivala cu un act de expropriere al zonei și blocarea de către statul român a posibilității de exploatare a zăcământului aurifer.

Listarea Roșiei Montane în UNESCO ar reprezenta o oportunitate, o șansă, pentru dezvoltarea economică a zonei bazată pe valorificarea patrimoniului cultural-istoric și natural al localității și al zonei, mai spune Goțiu. ” Să fie clar: UNESCO nu ”dă bani”, ci asigură, cel mult, finanțări pentru cercetări, însă e o insignă, un brand, recunoscut la nivel global, care poate facilita obținerea de finanțări pentru diferite proiecte și atragerea de investiții private în zonă”, a mai declarat fostul senator USR pentru G4Media.ro.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București