Roșia Montana în patrimoniul UNESCO, „mărul discordiei” care dezbină coaliția. România dată în judecată pentru refuzul de permite străinilor să exploateze aurul

Roșia Montana ca zonă protejată, înscrisă în patrimoniul UNESCO, rămâne un subiect extrem de contoversat, care încinge spiritele în coaliție.
Ruxandra Rădulescu
22 iul. 2021, 17:22
Roșia Montana în patrimoniul UNESCO,
Roșia Montana

Fostul ministrul al Culturii, Corina Șuteu, a depus dosarul Roșia Montana la UNESCO, la data de 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.

Fostul ministru Dacian Cioloș l-a amenințat pe Florin Cîțu că, în cazul în care va continua demersul de retragere a dosarului Roșia Montana de la UNESCO, miniștrii USR PLUS se vor retrage, pentru ca PNL și UDMR să-și asume responsabilitatea pentru acesată decizie.

Dacian Cioloș afirmat pentru Declic la 28 iunie ca premierul Florin Cîțu are un plan absurd pentru Roșia Montana.

”Premierul ține foarte mult la această retragere și la a restrânge cererea de protecție UNESCO doar pentru minele romane, ceea ce e un pic absurd. Nu poți să spui că dai jos tot dealul și să protejezi totuși minele din interiorul dealului”, a declarat Dacian Cioloș.

Fostul premier a mai menționat că  UDMR-ul susține poziția PNL.

”Noi am tot explicat că protecția siteului respectiv este dată de legislația națională, nu de UNESCO. Deci nu pot folosi argumentul că dacă Roșia Montană intră în UNESCO, România pierde arbitrajul internațional cu compania minieră”, a declarat Cioloș, conform G4media. 

sursa foro: G4media

Roșia Montana la UNESCO, între strategia de imagine a premierului și interesele financiare ale companiei canadiene

Florin Cîțu aflat în plină campanie de alegeri, s-a repoziționat pe tema retragerii dosarului Roșia Montană, în contextul în care ONG-urile au început să pună presiune publică pe Guvern să nu retragă dosarul.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a cerut în 2020 reînscrierea dosarului Roșia Montană la UNESCO. Într-o intervenție la Antena 3, ministrul a declarat că Guvernul României va susține duminică la UNESCO continuarea procedurii de listare la UNESCO a peisajului minier Roșia Montană.

Pe de altă parte oficiali guvernamentali și avocații angajați de statul român au insistat asupra riscului pierderii procesului de arbitraj cu Gabriel Resources din cauza listării Roșia Montană în UNESCO.

În iunie 2018, Guvernul Dăncilă a stopat, in iunie 2018, procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

”Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”, a explicat la vremea aceea Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO.

Cea mai puternică poziție împotriva înscrierii zonei Roșia Montana în patrimoniul UNESCO a venit din partea casei de avocatură angajată de statul român în procesul cu Gabriel Resources.

În iunie 2017, compania canadiană a dat în judecată statul român, la un Tribunal al Băncii Mondiale și a învocat pierderi de 4,4 miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Roșia MOntana la UNESCO. România dată în judecată de compania americană

Casa de avocatură a avertizat Guvernul că listarea zonei Roșia Montana în patrimoniul UNESCO reprezintă un refuz clar de a permite companiei canadiene să eploateze aurul minier. În acest caz statul român încalcă un drept legitim al companiei canadiene, deoarece în urmă cu 20 de ani tot România i-a acordat licența de exploatare.

Deși compania ar fi susținut că a obținut toate certificatele de descărcare arheologică în zona Roșia Montană și că Ministerul Culturii ar avea obligația legală să declasifice site-ul din zona monumentelor istorice, dosarul Roșia Montana de la UNESCO contrazice această teorie și  prezintă zona în continuare drept sit arheologic.

Compania canadiană nu se lasă și a amenințat guvernul Cîțu că va lua acțiuni legale împotriva României pentru listarea Roșia Montana la UNESCO.

Fostul senator USR PLUS, Mihai Goțiu, este unul dintre cei mai vocali apărători ai dosrului Roșia Montana la UNESCO.

”În mod specific, și în sens total contrar celor vehiculate în spațiul public în ultimele săptămâni, în cazul Roșia Montană, includerea în UNESCO ar întări poziția statului român în procesul de arbitraj de la ICSID Washington. Avocații companiei susțin în acest proces că Roșia Montană a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) din România, doar pentru a bloca proiectul minier, chiar dacă zona nu ar avea o valoare cultural-istorică deosebită. Dincolo de faptul că ”argumentul” e contra-factual (Roșia Montană fiind inclusă în LMI încă din anul 1992, pe când Gabriel Resources nici măcar nu exista, darmite să aibă vreun drept aici), ar dinamita și anula definitiv afirmațiile avocaților companiei în această direcție.

Reamintim că avocații companiei susțin că zona ar fi trebuit delistată automat ca monument istoric și ca sit arheologic de către ministerul Culturii după ce Gabriel Resources a obținut certificatele de descărcare arheologică. Potrivit acestora, listarea în UNESCO ar echivala cu un act de expropriere al zonei și blocarea de către statul român a posibilității de exploatare a zăcământului aurifer.

Listarea Roșiei Montane în UNESCO ar reprezenta o oportunitate, o șansă, pentru dezvoltarea economică a zonei bazată pe valorificarea patrimoniului cultural-istoric și natural al localității și al zonei, mai spune Goțiu. ” Să fie clar: UNESCO nu ”dă bani”, ci asigură, cel mult, finanțări pentru cercetări, însă e o insignă, un brand, recunoscut la nivel global, care poate facilita obținerea de finanțări pentru diferite proiecte și atragerea de investiții private în zonă”, a mai declarat fostul senator USR pentru G4Media.ro.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai i-a arătat cartonașul galben lui Nicușor Dan la Testul Puterii! Ce s-a întâmplat la emisiunea maraton de pe Fanatik
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Nu se mai aștepta la acest anunț minunat: Cele mai mari șanse
Playtech.ro
Ce este rezerva succesorală şi cum se calculează. Cazurile în care sunt mai mulţi copii cu drept la moştenire
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Scandal Florin Prunea - Dănuț Lupu. Acuzații grave: dosare aranjate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Ce pensie primește Maria după 22 de ani de muncă în Italia! Aceasta nu duce grija zilei de mâine: „E de trei ori mai mare decât pensia din România”
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. A fost o legendă. Rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
"Ștefan era foarte bun la învățătură, un băiat liniștit" - Tatăl băiatului a dezvăluit ce obișnuia să facă acasă
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Trump amenință cu „bombardamente cum lumea n-a mai văzut”. Rusia reacționează: „E o rețetă pentru dezastru!”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred