Roşiile cu brânză, mâncarea favorită a românilor pe timp de vară, sunt CONTRAINDICATE. De ce să nu faci aceste asocieri

Odată cu venirea verii, românii consumă tot mai multe fructe și legume proaspete pe care le asociază cu brânza. Iar favoritele românilor sunt chiar roșiile.
Irina Dumitrescu
05 iul. 2024, 19:05
Roşiile cu brânză, mâncarea favorită a românilor pe timp de vară, sunt CONTRAINDICATE. De ce să nu faci aceste asocieri
Mihaela Bilic, adevărul despre roșiile cu brânză

Roşiile cu brânză constituie principala masă a românilor. Este combinația ideală în zilele caniculare, mai ales că merg consumate direct din frigider. Însă, pe cât de bine sună acest amestec, pe atât este de nociv pentru organism.

Iată de ce trebuie să eviți consumul de roșii cu brânză și ce efecte nocive are pentru organism.

Roșiile conțin o mare cantitate de licopen, un antioxidant puternic care protejează ADN-ul celular și diminuează riscul de cancer, în special cel de plămâni.

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când combini roșiile cu brânză. Ce ne sfătuiesc nutriționiștii

Mai mult, roșiile sunt ideale în dietele de slăbit, întrucât conțin o mare cantitate de apă și fibre, de unde rezultă și o senzație prelungită de sațietate. În ceea ce privește conținutul caloric, o roșie de mărime medie are în jur de 30 de calorii.

Brânza, pe de altă parte, conține o cantitate mare de sare și grăsimi. Cu excepția brânzei slabe de vacă, toate tipurile de brânză sunt bogate în grăsimi și sare.

Cu toate acestea, deși mulți cred că amestecul este unul dietetic și sănătos, este unul plin de calorii care îngrașă.

Cașcavalul și brânza de burduf au cele mai multe grăsimi în compoziție. O felie de 200 de grame poate conține și 500 de calorii. Telemeaua de oaie are și ea cam 400 de calorii la 200 de grame.

De asemenea, parmezanul și brânza cu mucegai îngrașă și ele și pot avea cam 500-600 de calorii la 200 de grame, de aceea este bine să limităm porțiile. Mulți oameni nu fac legătura între grăsimea din brânză și se miră că acumulează kilograme când mănâncă doar brânză cu roșii.

Este indicat ca atunci când consumi brânză să eviți în acea zi și alte alimente cu multe calorii. Nu mâncați cartofi prăjiți cu brânză rasă. În schimb, poți mânca salată cu brânză. Este recomandat ca brânza să se consume dimineața și nu seara.

Cel mai puțin îngrașă urda și brânza de vaci chiar dacă nu sunt cele mai gustoase brânzeturi. Au schimb cele mai puține calorii. Nu vă lăsați păcăliți de caș. Are multă grăsime, doar că nu are sare, deci nu este similar cu urda”, declară nutriționistul Eva Iortan, potrivit Adevărul.

Mihaela Bilic, adevărul despre roșiile cu brânză. Ce se întâmplă în corp atunci când le mănânci împreună: „Iată câteva secrete”

Mihaela Bilic, adevărul despre roșiile cu brânză. Medicul nutriționist aduce mai multe argumente prin care arată cât de benefice sunt pentru sănătate cele două alimente și de ce ar trebui să le introducem în meniul nostru zilnic.

Citește și: Ce beneficii și efecte negative are fastingul asupra organismului. Mihaela Bilic: „E o soluție rapidă de a slăbi”

Mihaela Bilic, adevărul despre roșiile cu brânză

Nu știu ce meniu ați avut voi după Paște, dar eu nu mă pot sătura de roșii cu brânză! Roșii din astea moțate românești și caș de oaie un pic sărat… Ca să parafrazez titlul cărții mele, “am mâncat, o fi păcat”?

Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară! Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete.

Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu.

Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară. Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale.

Iată câteva secrete despre roșii:

🍅Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider- o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul.

🍅Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, deci puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii . Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare).

🍅Valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure. Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii. Prin gătit este distrusă o parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele și fibrele nu suferă nicio modificare.

🍅Aciditatea din roșie crește absorția fierului din carne, pește și legume, nu întâmplător tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt pe bază de sos de roșii.

🍅Sucul de roșii este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă decât sucul de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale.

Cercetătorii de la Harvard au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumă 80 g sos tomat/zi.

Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima. Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii .

Roșia este un aliment polivalent și prietenos cu silueta, care poate fi consumată proaspătă sau gătită, sub formă de salată sau supă, ca băutură sau ingredient în tocănițe, paste și pizza.

Profitați de vară, este sezonul roșiilor cu gust romanesc, care pot fi consumate fără limită de cantitate. Roșia dă gust și culoare în orice mâncare!”, este mesajul transmis de Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep va întări poziția României ca lider în producția de gaze din UE
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!