Tot mai mulți români se tem să consume legume, după scandalul legat de roșiile crescute artificial cu substanțe interzise. Totuși, există semne prin care ne putem da seama dacă fructele și legumele au fost tratate chimic.
Oamenii tind să creadă că legumele care provin din alte țări conțin o cantitate mare de pesticide. Pe piață au apărut roșii din Italia, care se vând cu 6 lei kilogramul, roșii românești, care ajung la 15 lei/kg, iar comercianții le recomandă pe cele din Grecia, pentru raportul calitate-preț, un kilogram din acest lot fiind de 8 lei/kg.
Medicii spun că nu trebuie să scoatem fructele și legumele proaspete din meniu, acestea fiind extrem de importante, dar trebuie să fim atenți la ce consumăm. Roșiile care sunt ascuțite trebuie evitate, pe cât posibil, pentru că acesta este un semn că pentru creșterea lor au fost utilizați hormoni chimici de sinteză.
„În cantităţi foarte mari pot provoca iritaţii ale esofagului, prin ingerare, poate şi probleme la stomac, dar în acelaşi timp, foarte multe dintre ele sunt responsabile şi pentru boli de natură neurodegenerativă, mai ales cele care conţin, în special, metale grele”, a ecplicat profesorul Universitar doctor Vasile Stoleru.
Românii se tem să cumpere roții din piață, după ce autoritățile au depistat, la Buzău, trei legumicultori care creșteau artificial legume, cu substanțe interzise la noi în țară. În urma analizelor s-a constatat că roșiile pot fi consumate, dar castraveții vor fi retrași de la vânzare, pentru că ar fi toxici.
E de înțeles faptul că ar trebui să cumpărăm legume de la producătorii locali care folosesc metode ecologice de cultivare. Însă, nu putem ști mereu dacă un comerciant este de încredere sau nu.
Dacă vrei să fii sigur că roșiile pe care intenționezi să le cumperi sunt naturale, trebuie să cunoști perioada de recoltare a acestora. Cele crescute în solarii se cultivate în condiții comtrolate, pentru a crește mai rapid și pentru a fi ferite de dăunători, fiind tratate cu pesticide.
Roșiile de sezon sunt cultivate în aer liber și sunt copate natural. Au un gust mai aromat și sunt cele mai bune care pot fi cumpărate în sezonul cald. Trebuie să acordați o șansă roșiilor cultivate local.
Totodată, roșiile crescute natural au o culoare uniformă, intensă și strălucitoare. Sunt mai ferme și nu ar putea să prezinte pete sau semne de deteriorare. Cele crescute cu pesticide au o ciulaore palidă și au pete de decolorare sau semne că au fost atacate de insecte, potrivit redactia.ro.
Și mirosul acestora contează, deoarece cele proaspete au un miros dulce și aromar, pe când cele crescute forțat nu au miros prea intens, ba din contră, pot fi urât mirositoare.