Roșiile sunt la mare căutare în această perioadă datorită gustului, a savorii și a ușurinței integrării în tot felul de mâncăruri. Acestea cresc în climate temperate și pot ajunge la o înălțime de trei metri, făcând parte dintr-o plantă cățărătoare. În întreaga lume, există aproximativ 4.000 de soiuri de roșii. Acestea sunt ușor de cultivat având nevoie în cea mai mare parte de lumină. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că acestea pot reprezenta un real pericol pentru sănătate.
Directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău, Costel Vînătoru, trage un semnal de alarmă cu privire la consumul roșiilor care au un miez lemnos și verde în interior. Cu toate că de cele mai multe ori, acest semn este trecut cu vederea, el poate indica probleme majore legate de modul în care roșia a fost crescută.
În momentul în care tăiem o roșie și observăm că are o porțiune lemnoasă de culoare verde, este obligatoriu să nu o consumăm. Costel Vînătoru susține că această parte a roșiei poate avea o concentrație ridicată de solanină, o toxină naturală care se găsește în frunzele și tulpinile plantelor din familia solanaceelor, din care face parte și roșia. Teoretic, solanina nu ar trebui să fie prezentă în cantități mari, dar condițiile nepotrivite de creștere pot duce la acumularea acesteia.
„Nu sunt bune pentru consum pentru că tomata aparține familiei solanacee, iar frunza este toxică. Cepul acela lemnos este cu conținut ridicat în solanină, o otravă naturală pe care o are planta, iar dacă acest miez verde este prezent în roșie, există riscul ca aceasta să fie nesigură pentru consum”, a spus specialistul, potrivit Ce Se Întâmplă Doctore.
Motivele pentru care tomatele pot dezvolta miez verde și lemnos sunt multiple, de la lipsa condițiilor locale de creștere până la utilizarea unor substanțe chimice.
„Vorbim de un hibrid sau un soi care are această caracteristică, nu este aclimatizat corespunzător, practic este creat pentru productivitate și fermitate, dar are acel cep lemnos”, a mai adăugat acesta.