Primele roşii româneşti s-au copt deja în sere. La nici 50 de kilometri de Constanţa, se culeg deja primele tomate româneşti dintr-o seră care se întinde pe aproape un hectar. Legumele nu cresc în pământ şi nici nu sunt udate cu furtunul. Au parte însă de muzică non-stop şi sunt atent îngrijite de muncitori, potrivit observatornews.ro.
”Aducem prădători pe care îi hrănim şi înmulţim şi ne bucurăm de rezultate. Adică noi nu mai suntem nevoiţi să stropim cu insecticide sau alte chimicale care afectează produsul finit. Aducem periodic la 3-4 săptămâni câte 5 cutii de bondari care ajută la polenizarea naturală a florilor”, spune un producător citat de observatornews.ro.
”Avem 3 soiuri rosii cherry prunişoară, 3 soiuri de cocktail şi prunişoară mare. Roşiile cherry la 250 grame sunt undeva la 10 lei, cocktail la 500 de grame sunt 14 lei”, mai spune producătorul.
Primele roșii românești nu vor ajunge însă în piețe, ci doar în supermarketuri. În piețe se găsesc deocamdată doar roșii de import.
”Roşii avem de tip inimă de bou din Grecia, tot aşa dar mai mică de Spania. Din păcate încă suntem nevoiţi să importăm pentru că în România nu am gasit decât hidro iar eu nu sunt de acord cu acest sistem. Roşia trebuie să vină din pământ”, a declarat un comerciant din piață.
Fermierii români care au plantat roșii în spaţii protejate primesc în aceste zile subvenții prin Programul Tomata. Sprijinul care ar trebui să compenseze pierderile aduse de conflictul din Ucraina sunt mană cerească, spun producătorii.
Printre ei şi Dumitru Florea, cultivator de tomate bio. Roşiile crescute în solariile lui ajung în magazinele locale şi în supermarketuri.
„Toate s-au scumpit şi toate sunt dublate la preţ. Orice sprijin ar veni din partea statului este binevenit. Totul se reinvesteşte”, spune Dumitru Florea, producător de roșii.
Ajutorul de stat pentru cultivatorii locali de usturoi sau de roşii vine însă în două tranşe. Jumătate în primăvară, iar restul de 1.500 de euro în vară.
Prima cultură de roşii româneşti ar trebui să ajungă pe mesele noastre la final de mai. „Pot accesa persoanele fizice care deţin carnete de comercializare pe culturile menţionate. Şi persoane fizice, PFA-uri, SRL-uri”, a declarat Claudia Elena Gogu, directorul Direcției Agricole Suceava.