Roșiile sunt la mare căutare în piețele din România, în special pe timpul verii. Asta, pentru că sunt gustoase, savuroase și pot fi incluse cu ușurință în foarte multe feluri de mâncare. Mai mult, acest aliment aduce numeroase beneficii pentru sănătate, printre care amintim îmbunătățirea aspectului pielii și un risc mai scăzut de afecțiuni cardiovasculare și cancer.
Cu toate că se numără printre alimentele de sezon și ar trebui să aibă un preț rezonabil, condițiile meteo nefavorabile din luna iulie au compromis o mare parte din recoltele de tomate, așa că roșiile sunt deja mai scumpe cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Expliația este că producția este mai scăuztă, polenizarea plantelor se face mai gre, iar tratamentele nu mai dau rezultate din cauza temperaturilor extrem de ridicate.
Unele soiuri de roșii pleacă cu 6 lei de la producător, dar la tarabe ajung să coste dublu, iar printre cei care resimt efectele secetei se numără și consumatorii, nu doar producătorii.
Sincron Gheorghe Valu, producător: „Mult de tot ne-a afectat. Secetă, numai zic, căldură, secetă mare. Costisitor și greu de întreținut. Pe canicula asta ne topim noi, dar planta. Furtuni, vijelii. Am mai avut și evenimentele astea neplăcute cu folia din cauza vijeliilor. S-au rupt, unele le-a mai dat și peste cap, le-a scos din pământ”.
„Prețurile, da, sunt mai mari, este normal să fie. Nu știu câți au stat la aer condiționat și vin și comentează. Noi am muncit în cod roșu. De exemplu, anul trecut roșia de suc a fost 1,80 lei, 70 de bani, acum e 2 lei, 5 lei, 6 lei, deci astea sunt prețurile și e normal”, a mai spus un producător de roșii, potrivit stirileprotv.ro.
Citește și: Cum păstrezi corect roșiile. Secretul care le face să se mențină proaspete timp de o săptămână
Unii fermieri susțin că au pierdut până la jumătate din recolte din cauza crăpări roșiilor și a bolilor care s-au răspândit rapid. Astfel, roșiile ajung în piețe la prețuri de 9-10 sau chiar 12 lei kilogramul.