Potrivit conf. dr. Viorica Lagunovschi, românii ar trebui să fie atenți la roșiile țuguiate pe care le cumpără din comerț, pentru că acestea pot fi toxice.
„Trebuie să fim foarte atenţi! Nu toate tomatele acestea care sunt ţuguiate, care au mucroni sunt neapărat periculoase. Există, în sortimentul actual, o serie de hibrizi care au acest mucron, această excrescenţă care nu este chiar atât de evidentă, dar ea există şi firmele de distribuţie au adus pe piaţă nişte hibrizi din aceştia. Însă, dacă mucronul este foarte evident, asta înseamnă că acele fructe au fost stimulate excesiv.
Citește și: Motivul pentru care roșiile nu se țin la frigider! Temperatura ideală la care trebuie să le depozităm
Stimularea se face fie pentru a ajuta planta să realizeze polenizarea, pentru că altfel, din cauza temperaturilor scăzute şi a luminii proaste, tomatele nu reuşesc să polenizeze, adică să facă pur şi simplu fruct, şi se întâmplă fie să cadă florile, fie fructele legate fără o polenizare adecvată să cadă imediat după ce s-au format. Din cauza aceasta, să ştiţi că producătorii de tomate sunt practic obligaţi să recurgă la o serie de metode pentru a preveni aceste riscuri.
Există însă şi metode mecanice care nu sunt dăunătoare. Pur şi simplu trebuie să treci în fiecare zi printre plantele de tomate şi să mişie fie tulpina plantelor, fie chiar inflorescenţele care sunt formate şi sunt înflorite, ceea ce ajută ca polenul să ajungă de pe antere pe stigmat – practic, este vorba despre o plantă hermafrodită, are şi floarea femelă şi masculul în aceeaşi floricică şi cumva ele trebuie să se întâlnească şi să realizeze polenizarea ca să avem acel fruct.
Există pe piaţă şi câţiva stimulenţi chimici. Dacă sunt utilizaţi în concentraţii adecvate, exact cum scrie pe plicul cu care se comercializează şi dacă se stropeşte doar inflorescenţa care are florile înflorite, atunci nu există riscuri. Riscul este, însă, în momentul în care aceste inflorescenţe sunt stimulate excesiv – se fac tratamente de 2-3 ori pe săptămână şi ele ar trebui să se facă mult mai rar”, a explicat conf. dr. Viorica Lagunovschi, la Antena 3 CNN.