Roșiile țuguiate, un adevărat pericol pentru sănătatea românilor. Ce spun specialiștii: „Se oprește fructul din creștere și se grăbește coacerea”

Roșiile țuguiate pot fi un pericol pentru sănătate, spun specialiștii. Fermierii susțin că acel moț este o caracteristică a unui soi, dar specialiștii avertizează că acesta poate indica unele nereguli.
Alina Costache
11 iun. 2024, 19:56
Roșiile țuguiate, un adevărat pericol pentru sănătatea românilor. Ce spun specialiștii: „Se oprește fructul din creștere și se grăbește coacerea”
Roșiile țuguiate, un adevărat pericol pentru sănătate

Roșiile țuguiate pot fi un adevărat pericol pentru sănătate. Deși unii fermieri susțin că acel moț este specific unui soi bulgăresc de roșii, specialiștii susțin că acesta poate indica forțarea coacerii cu diverse chimicale.

„Sunt foarte puține soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic, este un caracter de soi, așa cum este la Prekos. Dar, trebuie știut că cele care au un țugui foarte pronunțat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forțată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.

Citește și: Trucul pe care orice grădinar trebuie să îl știe. Ce trebuie să pui la rădăcina roșiilor pentru un rod cât mai bogat

Specialistul susține că multe dintre aceste souri de roșii sunt crescute în serele sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanțe periculoase, precum Ethrel sau 2,4 – D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.

„Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Aceștia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4-D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor”, spune Vânătoru.

Costel Vânătoru a explicat cum se desfășoară întregul proces de forțare a coacerii tomatelor.

„Se stropește planta sau se aplică la codiță cu un tampon cu vată îmbibată în aceste substanțe. Acolo unde este aplicat Ethrel sau 2,4-D, se produce o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive, cu hrană, a plantei, oprește fructul din creștere și grăbește coacerea. Se practică, din păcate, pentru a prinde preț, să valorifice mai devreme recolta”, mai spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Aceste practici de forțare a coacerii cu tot felul de substanțe pot avea efecte negative asupra sănătății conumatorilor, pentru că substanțele folosite pot rămâne în roșiile pe care aceștia le consumă. De aceea, este important să fii atent la aspectul roșiilor pe care le cumperi și să legi produse cultivate în mod natural, fără utilizarea excesivă a chimicalelor.

Citește și: Cum poţi să ajungi la urgenţe dacă mănânci roşii. Efectele adverse ale tomatelor, cine nu trebuie să mănânce populara legumă

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Un pescar român a dat lovitura! Ce a scos din lacul Tarnița: „Sunt norocos”
Capital.ro
Revoluție în România. Are loc cea mai mare reorganizare din ultimii 30 de ani
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Oferta momentului de la Digi! Află cum poți primi un telefon gratis!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pericolul care pândește peste România. Mari probleme cu energia electrică
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
O mai știți pe Adriana Muraru, cea care o înlocuia pe Andreea Esca la PRO TV? Jurnalista s-a retras de ani buni din presă. Cu ce se ocupă acum
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
România se pregătește să scrie istorie în fața naționalei Țărilor de Jos. La ce oră se dispută partida „Generației de Suflet” din optimile EURO 2024
Capital.ro
Vin direct la tine acasă! Toți românii vor fi notificați. Sunt obligați să plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Elevi ruși vor participa la o tabără de vară în Coreea de Nord la sfârșitul lunii iulie
MediaFlux
COPIL MUȘCAT de o FEMEIE! Incident ȘOCANT la MARE VIDEO
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?