Roșiile vestite din Matca s-au ieftinit catastrofal. Cât de puțin au ajuns să coste acum, în comparație cu 17 lei, cât erau cu două luni în urmă. Românilor nu le vină să creadă

Prețurile la roșiile producătorilor din Matca, județul Galați, au ajuns să fie mult mai mici decât erau cu câteva luni în urmă.
Filip Stan
04 iul. 2023, 22:43
Roșiile vestite din Matca s-au ieftinit catastrofal. Cât de puțin au ajuns să coste acum, în comparație cu 17 lei, cât erau cu două luni în urmă. Românilor nu le vină să creadă

Roșiile vestite din Matca s-au ieftinit considerabil. Dacă un kilogram de roșii costa 14-17 lei în urmă cu două luni, acum costă un leu sau chiar 50 de bani.

Legumele sunt principala sursă de venit pentru Sorin Dragomir, un legumitor din localitatea Matca. A avut o producție mare de roșii în acest an, însă acum nu mai sunt la mare căutare din cauza excesului de pe piață.

Prețul la roșii au scăzut mult în ultimele zile, în piața din localitatea Matca. Kilogramul de roșii costă acolo un leu sau 50 de bani.

„Nu se mai caută, deoarece e piața plină. Sunt foarte multe roșii. Se vând cu 50 de bani, 80 de bani și un leu kilogramul. Nu sunt nici cumpărători acum. La început au venit tiruri din Moldova, Ucraina, acum nu mai sunt. Ca să scăpăm de ele, să nu se strice marfa, vindem cu 10 lei baxul de 23 de kilograme”, a spus fermierul Sorin Dragomir.

Citește și Cea mai nouă descoperire a agricultorilor România: roșiile-gigant! Cu cât se vinde în piețe acest sortiment

Roșiile pleacă de la un preț foarte mic de la producător, dar în piețe e de la șase lei în sus, adică de circa 6-10 ori mai mare.

Deși de la producător roșiile pleacă la un preț extrem de pic, în piețe este în continuare de la 6 lei în sus, adică de cel puțin 6-10 ori mai mare. Prețul este crescut de intermediari. Cu toate aceste, legumicultorii spun că fără intermediari ar risca să rămână cu marfa în piață.

„Toată lumea trebuie să trăiască. Noi ne bucurăm că avem cui vinde marfa, că altfel am rămâne cu ea pe piață. Fără intermediari nu știu dacă am putea rezista, în condițiile actuale”, spune producătorul.

Citește și Motivul secret pentru care e indicat să ții roșiile într-o pungă de hârtie. Doar cei mai iscusiți grădinari știu acest secret

Ca legumele să nu se strice, legumitorii din Matca spun că ar fi nevoie de un centru de colectare în comună, cu temperatură controlată.

„Un astfel de centru ar însemna să avem unde depozita legumele, pe perioada caniculei, pentru ca ele să nu se strice și să le aruncăm la gunoi. Acum, de exemplu, este invazie de roșii în piața din Matca. Nu le mai cumpără nimeni. Un kilogram de roșii se vinde cu un leu kilogramul, poate chiar și mai puțin. În alți ani era piața plină cu castraveți… Tone de castraveți ajungeau la groapa de gunoi, deoarece nu-i cumpăra nimeni”, a declarat Giani Filimon.

Matca, din județul Galați, e cel mai mare bazin legumicol din țară, având peste patru mii de producători, o mie de hectare de solarii și două mii de hectare cu culturi în câmp.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...