Roșiile vor fi modificate genetic pentru a le îndulci, după ce oamenii de știință din China spun că au identificat două gene care blochează producerea zahărului din roșii în timpul coacerii.
Profesorul Sanwen Huang, directorul general al Institutului de genomică agricolă de la Academia Chineză de Științe Agricole din Shenzhen, a spus că atât consumatorii, cât și producătorii și fermierii trebuie să fie mulțumiți.
„Deoarece fermierii doresc roșii mai mari și un randament mai mare, consumatorii vor roșii mai dulci. Descoperirea și modificarea genelor care împiedică formarea zahărului în fructe duce la producerea unor roșii mai dulci, fără a sacrifica dimensiunea și randamentul producției, rupând relația negativă dintre cele două aspecte”, a spus Sanwen Huang, potrivit The Guardian.
În revista Nature, cercetătorii descriu modul în care au explorat pentru prima dată genomul tomatelor sălbatice și al celor cultivate industrial, identificând două gene asociate cu conținutul de zahăr al fructului. Versiunile acestor gene asociate cu dulceața ridicată sunt predominante în roșiile sălbatice, dar s-au pierdut în mare parte în soiurile moderne.
Studii ulterioare au dezvăluit că versiunile genelor găsite în plantele de tomate produse industrial au permis producerea unei enzime care blochează producerea zahărului. Roșiile modificate genetic au avut mai puține semințe și au germinat normal.
Cercetătorii spun că cele două gene ar bloca producerea zahărului în timpul coacerii fructelor, probabil pentru a se asigura că există suficientă energie pentru dezvoltarea semințelor. Huang a spus că noile roșii ar putea ajunge în supermarketuri în termen de trei până la cinci ani. În Japonia, sunt deja disponibile pe piață roșii modificate.