Rostopasca, planta minune din România, este recomandată că remediu în peste 150 de afecțiuni, de la dermatoze și până la cancer sau la infecțiile virale. Rostopasca poate fi utilizată sub formă de ceai, tinctura, pulbere, infuzie combinată sau că și catapalsma.
Beneficii
Reacții adverse
Rostopasca trebuie luată întotdeauna după ce te consulți cu medicul specialist întrucât poate avea efecte nedorite, mai ales dacă nu se respectă recomandările privind cantitatea. Femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să consume rostopască, întrucât nu se știe încă dacă este sau nu dăunătoare.
Preparatele ce au în compoziție rostopască au acțiune:
Antispastică;
Analgezică;
Antiseptică;
Antibacteriană;
Antioxidantă;
Cicatrizantă;
Antitumorală;
Regenerantă;
Antivirală;
Duretică;
Diaforetică;
Expectorantă.
De asemenea, persoanele care suferă de boli autoimune precum artrită reumatoida, lupusul sau scleroză multiplă ar trebui să evite rostopasca, întrucât această stimulează activitatea sistemului imunitar, ceea ce ar putea duce la agravarea simptomelor bolilor autoimune.
SUCUL din tulpina de ROSTOPASCĂ face minuni în afecţiunile externe, inclusiv în cancer
Din tijele de rostopască proaspăt culese se obţine sucul, care se foloseşte extern. Sucul de rostopască este foarte activ terapeutic, având o multitudine de aplicaţii medicale populare, mare parte dintre ele fiind validate şi de către ştiinţă.
Obţinerea şi utilizarea sucului de rostopască
Se obţine din tulpinile de rostopască proaspăt culese sau păstrate maximum 24 de ore la frigider (la 4 grade Celsius ). Tulpinile se presează cu degetele până iese un lichid de culoare portocalie. Dacă nu ajunge sucul, se rupe tija 1 cm. mai încolo şi se stoarce din nou, şi aşa mai departe. Foarte important: pentru ca tratamentul extern cu suc să aibă eficiență, trebuie aplicat de mai multe ori pe acelaşi loc la intervale de câteva minute – mai exact, după ce se usucă sucul aplicat anterior, se mai aplică un strat.