Rovana Plumb a semnat la Londra un protocol privind protejarea mediului în zonele rurale din România

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a semnat la Londra un protocol de colaborare privind protejarea mediului pentru o dezvoltare durabilă şi sustenabilă a zonelor rurale din România cu Jessica Douglas Home, preşedintele Fundaţiei Mihai Eminescu Trust - organizaţie ce dezvoltă programe de revitalizare a satului românesc - aflată sub înaltul patronaj al Prinţului Charles.
Cristina Dinu
04 dec. 2013, 11:02
Rovana Plumb a semnat la Londra un protocol privind protejarea mediului în zonele rurale din România

”Vom multiplica un proiect pilot care se referă la o staţie de epurare 100% naturală în zece zone rurale din Transilvania, astfel încât să putem să multiplicăm efectul de protejare a mediului şi a resurselor naturale, în special pe zona rurală, pentru cetăţeni. Aceste zone se află în judeţul Alba, judeţul Sibiu, judeţul Mureş şi în Braşov”, a spus ministrul Mediului.

Potrivit Rovanei Plumb, avându-se în vedere proiectul care a fost deja pus în aplicare la Viscri, implementarea unui astfel de proiect durează în medie şase luni.

Proiectul pilot implementat în Viscri oferă un sistem ecologic de tratare a apelor, protejând mediul înconjurător cu o investiţie şi costuri de întreţinere minime în comparaţie cu un sistem chimic şi mecanizat. Sistemul de epurare lagunară funcţionează datorită bacteriilor vii care degradează apa uzată menajeră. Aceste microorganisme aerobe şi anaerobe consumă substanţele organice din apele uzate, procesul aerob contribuind la îndepărtarea poluanţilor din apele uzate, iar cel anaerob, la prelucrarea nămolurilor. Epurarea biologică se desfăşoară prin intermediul lagunelor în mod natural, fără recirculare.

În Viscri, acolo unde a fost implementat proiectul pentru prima oară, au fost realizate trei lagune în care se deversează apele uzate din cele 120 de gospodării, având un volum total de 3.644 metri cubi şi un debit mediu de 61,8 metri cubi/zi, iar timpul de reţinere este de aproximativ 59 de zile.

Propunerea de proiect regional de infrastructură de mediu are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de mediu în 10 comunităţi rurale, din patru judeţe, prin realizarea a zece staţii de epurare lagunare. Staţiile de epurare se vor realiza în satele Alma Vii, Biertan, Richiş, Mălâncrav (judeţul Sibiu), Archita, Stejăreni (judeţul Mureş), Criţ, Roadeş (judeţul Braşov) şi Plăieşii de Jos, Casinu Nou (Judeţul Harghita). Populaţia beneficiară a proiectului este de 8.500 de locuitori.

Estimarea bugetului a fost făcută luând în considerare următorii indicatori: numărul de locuitori, proprietarul terenului, poziţia terenului faţă de deversor, distanţa faţă de sat, natura solului, accesul la utilităţi unde cazul, drumuri de acces, costuri pentru proiectare, studiul terenului, dirigenţia de şantier.

O staţie de epurare lagunară pentru o populaţie de 2.000 persoane presupune costuri de 384.038,38 euro, iar una pentru o populaţie de 1.000 de persoane – 263.663,38 euro. În principiu, preţul final este de şase ori mai mic decât dacă s-ar realiza o staţie convenţională.

În proiect sunt incluse următoarele componente: realizarea a patru staţii de epurare lagunare pentru localităţile cu 2.000 de locuitori, realizarea a şase staţii de epurare lagunare pentru localităţi cu 1.000 de locuitori, organizarea a 20 de întâlniri comunitare de informare şi conştientizare, organizarea a zece acţiuni de voluntariat, managementul proiectului, supravegherea şi supervizarea lucrărilor şi informarea şi promovarea proiectului.

În domeniul colectării şi epurării apelor uzate, pentru a respecta normele europene, România trebuie să realizeze investiţii în peste 2.500 de localităţi, atât pentru reabilitarea infrastructurii existente, cât şi pentru realizarea de sisteme noi de canalizare şi epurare, în special în zonele rurale.

Implementarea acestei faze-pilot de realizare a staţiilor de epurare lagunare în cele zece sate propuse va îmbunătăţi accesul populaţiei la infrastructura de apă prin asigurarea serviciilor de canalizare şi epurare în zone rurale. Proiectul are ca scop şi ameliorarea calităţii solului şi a apei din pânza freatică, promovând un comportament civic responsabil vis-a-vis de resursele de apă, contribuind astfel la utilizarea durabilă a resurselor de apă.

Satele selectate pentru implementarea fazei-pilot se remarcă prin conservarea patrimoniului cultural existent, arhitecturii, vieţii spirituale şi cadrul natural deosebit în care sunt localizate. Primele staţii de epurare ecologică vor fi gata în 6 – 9 luni. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, se află timp de trei zile într-o vizită oficială în Regatul Unit al Marii Britanii, timp în care va avea o întrevedere cu prinţul Charles de Wales, programată pentru miercuri, a anunţat ministerul de resort.

După deplasarea în Statele Unite ale Americii, de la începutul lunii octombrie, ministrul Mediului continuă, la Londra, seria de contacte la nivel înalt, pentru a extinde proiectele de mediu din România şi a le integra în programe europene şi chiar globale.

În acest sens, o primă întâlnire a oficialului român a avut loc marţi cu Steve Creed, director de programe al WRAP (Waste & Resources Action Programme). Scopul întrevederii a fost identificarea posibilităţilor de colaborare şi adaptare în România a programului britanic gândit pentru a încuraja reducerea risipei alimentare. La rândul său, ministrul român a lansat, în ţară, în acelaşi scop, împreună cu Ministerul Agriculturii, iniţiativa ”Mănâncă. Gândeşte. Economiseşte”.

Pe agenda de lucru a ministrului român al Mediului a figurat, de asemenea, o întâlnire la Camera Lorzilor cu personalităţi politice britanice, precum Lordul Howell şi Lordul Leach of Fairford.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
Adevărul despre Crin Antonescu! Unde a fost în ultimii ani
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Acuzatii privind planul Republicii Moldova de a prelua controlul asupra Transnistriei
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!