Rovana Plumb a semnat la Londra un protocol privind protejarea mediului în zonele rurale din România

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a semnat la Londra un protocol de colaborare privind protejarea mediului pentru o dezvoltare durabilă şi sustenabilă a zonelor rurale din România cu Jessica Douglas Home, preşedintele Fundaţiei Mihai Eminescu Trust - organizaţie ce dezvoltă programe de revitalizare a satului românesc - aflată sub înaltul patronaj al Prinţului Charles.
Cristina Dinu
04 dec. 2013, 11:02
Rovana Plumb a semnat la Londra un protocol privind protejarea mediului în zonele rurale din România

”Vom multiplica un proiect pilot care se referă la o staţie de epurare 100% naturală în zece zone rurale din Transilvania, astfel încât să putem să multiplicăm efectul de protejare a mediului şi a resurselor naturale, în special pe zona rurală, pentru cetăţeni. Aceste zone se află în judeţul Alba, judeţul Sibiu, judeţul Mureş şi în Braşov”, a spus ministrul Mediului.

Potrivit Rovanei Plumb, avându-se în vedere proiectul care a fost deja pus în aplicare la Viscri, implementarea unui astfel de proiect durează în medie şase luni.

Proiectul pilot implementat în Viscri oferă un sistem ecologic de tratare a apelor, protejând mediul înconjurător cu o investiţie şi costuri de întreţinere minime în comparaţie cu un sistem chimic şi mecanizat. Sistemul de epurare lagunară funcţionează datorită bacteriilor vii care degradează apa uzată menajeră. Aceste microorganisme aerobe şi anaerobe consumă substanţele organice din apele uzate, procesul aerob contribuind la îndepărtarea poluanţilor din apele uzate, iar cel anaerob, la prelucrarea nămolurilor. Epurarea biologică se desfăşoară prin intermediul lagunelor în mod natural, fără recirculare.

În Viscri, acolo unde a fost implementat proiectul pentru prima oară, au fost realizate trei lagune în care se deversează apele uzate din cele 120 de gospodării, având un volum total de 3.644 metri cubi şi un debit mediu de 61,8 metri cubi/zi, iar timpul de reţinere este de aproximativ 59 de zile.

Propunerea de proiect regional de infrastructură de mediu are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de mediu în 10 comunităţi rurale, din patru judeţe, prin realizarea a zece staţii de epurare lagunare. Staţiile de epurare se vor realiza în satele Alma Vii, Biertan, Richiş, Mălâncrav (judeţul Sibiu), Archita, Stejăreni (judeţul Mureş), Criţ, Roadeş (judeţul Braşov) şi Plăieşii de Jos, Casinu Nou (Judeţul Harghita). Populaţia beneficiară a proiectului este de 8.500 de locuitori.

Estimarea bugetului a fost făcută luând în considerare următorii indicatori: numărul de locuitori, proprietarul terenului, poziţia terenului faţă de deversor, distanţa faţă de sat, natura solului, accesul la utilităţi unde cazul, drumuri de acces, costuri pentru proiectare, studiul terenului, dirigenţia de şantier.

O staţie de epurare lagunară pentru o populaţie de 2.000 persoane presupune costuri de 384.038,38 euro, iar una pentru o populaţie de 1.000 de persoane – 263.663,38 euro. În principiu, preţul final este de şase ori mai mic decât dacă s-ar realiza o staţie convenţională.

În proiect sunt incluse următoarele componente: realizarea a patru staţii de epurare lagunare pentru localităţile cu 2.000 de locuitori, realizarea a şase staţii de epurare lagunare pentru localităţi cu 1.000 de locuitori, organizarea a 20 de întâlniri comunitare de informare şi conştientizare, organizarea a zece acţiuni de voluntariat, managementul proiectului, supravegherea şi supervizarea lucrărilor şi informarea şi promovarea proiectului.

În domeniul colectării şi epurării apelor uzate, pentru a respecta normele europene, România trebuie să realizeze investiţii în peste 2.500 de localităţi, atât pentru reabilitarea infrastructurii existente, cât şi pentru realizarea de sisteme noi de canalizare şi epurare, în special în zonele rurale.

Implementarea acestei faze-pilot de realizare a staţiilor de epurare lagunare în cele zece sate propuse va îmbunătăţi accesul populaţiei la infrastructura de apă prin asigurarea serviciilor de canalizare şi epurare în zone rurale. Proiectul are ca scop şi ameliorarea calităţii solului şi a apei din pânza freatică, promovând un comportament civic responsabil vis-a-vis de resursele de apă, contribuind astfel la utilizarea durabilă a resurselor de apă.

Satele selectate pentru implementarea fazei-pilot se remarcă prin conservarea patrimoniului cultural existent, arhitecturii, vieţii spirituale şi cadrul natural deosebit în care sunt localizate. Primele staţii de epurare ecologică vor fi gata în 6 – 9 luni. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, se află timp de trei zile într-o vizită oficială în Regatul Unit al Marii Britanii, timp în care va avea o întrevedere cu prinţul Charles de Wales, programată pentru miercuri, a anunţat ministerul de resort.

După deplasarea în Statele Unite ale Americii, de la începutul lunii octombrie, ministrul Mediului continuă, la Londra, seria de contacte la nivel înalt, pentru a extinde proiectele de mediu din România şi a le integra în programe europene şi chiar globale.

În acest sens, o primă întâlnire a oficialului român a avut loc marţi cu Steve Creed, director de programe al WRAP (Waste & Resources Action Programme). Scopul întrevederii a fost identificarea posibilităţilor de colaborare şi adaptare în România a programului britanic gândit pentru a încuraja reducerea risipei alimentare. La rândul său, ministrul român a lansat, în ţară, în acelaşi scop, împreună cu Ministerul Agriculturii, iniţiativa ”Mănâncă. Gândeşte. Economiseşte”.

Pe agenda de lucru a ministrului român al Mediului a figurat, de asemenea, o întâlnire la Camera Lorzilor cu personalităţi politice britanice, precum Lordul Howell şi Lordul Leach of Fairford.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Cum alegi cel mai dulce pepene. Trucul dezvăluit de un specialist
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia consideră prezența navelor NATO în Marea Neagră drept o amenințare
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'