„Astăzi facem un pas absolut necesar pentru repararea unei ilegalităţi şi pentru sancţionarea unui gest incorect şi iresponsabil”, a declarat Rovana Plumb. De asemenea, ministrul Mediului a anunţat că marţi va fi depusă la Tribunalul Bucureşti cererea de anulare a acordului de mediu emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara şi de suspendare a producerii efectelor acestui acord până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei.
Rovana Plumb a spus că acordul de mediu pentru proiectul minier de la Certej a fost eliberat ilegal, cu încălcarea legislaţiei naţionale şi internaţionale, precum şi în mod iresponsabil faţă de modul în care resursele României trebuie valorificate.
„Vorbim, de fapt, de prelungirea acestui tip de comportament iresponsabil al celor de la PDL, care considerau, la guvernare, că pot dispune aşa cum doresc de această imensă valoare a resurselor minerale şi naturale ale României, faţă de care noi, actuala guvernare avem o altfel de abordare”, a declarat Rovana Plumb. Ministrul a precizat că în cererea pe care ANMP o depune la Tribunalul Bucureşti se solicită constatarea nulităţii acordului de mediu emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, precum şi suspendarea producerii efectelor acestui acord de mediu până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei.
Ministrul a mai precizat că, odată cu anularea acestui acord de mediu, va fi reiniţiată procedura de autorizare şi orice companie va avea dreptul să solicite autorizarea pentru un proiect de exploatare la Certej. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului, să prezinte în şedinţa de Guvern situaţia exploataţiei miniere de la Certej şi să ia măsuri pentru respectarea reglementărilor de mediu, susţinând că problemele sunt generate de fosta guvernare PDL, care „pentru şpagă dă orice”.
Proiectul minier propus la Certej (judeţul Hunedoara) de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara.
Potrivit unor informaţii prezentate de organizaţiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu-cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu- şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.
Ministrul Mediului a dispus verificarea de urgenţă a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej. De asemenea, ministrul a cerut conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.
Directorul Agenţiei Regionale de Mediu Timişoara, Gabriela Lambrino, a declarat că agenţia a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri.
Mai mult, Gabriela Lambrino a spus că nu sunt motive pentru a fi demisă şi că nu intenţionează nici să demisioneze din funcţie. Gabriela Lambrino a specificat că decizia finală în privinţa acordului de mediu pentru exploatarea minieră de la Certej a fost luată la Deva, la începutul lunii iunie, în prezenţa Georgetei Barabaş, actual consilier al ministrului Mediului.