”Referitor la creşterea salariilor personalului din educaţie şi sănătate, tehnocraţii vorbesc în mod eronat despre un impact bugetar de 4 miliarde. În realitate, acest impact este unul contabil şi nu corespunde cu realitatea economică. Din aceşti 4 miliarde, 42,9% se întorc la bugetul de stat contribuţie şi impozit pe venit. Din ce rămâne: 80% se duc în consum, 20% rămân la economisire. Impactul net în final este de 55-60%; aproximativ 1,8 miliarde de lei, nu 4 miliarde”, a calculat Rovana Plumb.
Ea susţine că cele 1,8 miliarde reprezintă doar o parte din creşterea economică din 2017, evaluată de către Comisia de Prognoză la 14 miliarde de lei ăn plus care vor reprezenta venituri la bugetul de stat.
Plumb susţine că ministrul Muncii a minţit când a afirmat că nu sunt bani pentru creşterile de salarii. ”Dragoş Pîslaru este un tehnocrat arogant care nu ţine cont deloc de nevoile oamenilor. În septembrie, le anunţa pe tinerele mame că s-ar putea să nu fie bani la buget pentru a achita indemnizaţiile de creştere a copiilor. Acum, îi mai minte o dată pe români si spune că nu sunt bani la buget pentru a creşte cu 15% salariile personalului din educaţie şi sănătate. Am demonstrat cu cifre şi calcule bugetare de ce această creştere este sustenabilă bugetar (…) Românii au dreptul să beneficieze de pe urma muncii lor, pentru a se alătura clasei de mijloc. Tehnocraţii aroganţi au însă alte planuri” consideră vicepreşedintele PSD, conform News.ro.
Marţi, Rovana Plumb estima că amendamentele adoptate în comisiile Camerei Deputaţilor la Legea de adoptare a OUG 20/2016, care prevăd majorări salariale pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate şi din învăţământ cu o medie de 15%, vor avea un impact bugetar de aproximativ patru miliarde de lei pentru anul viitor.
”În ceea ce priveşte impactul bugetar pe amendamentele care au fost depuse, ţinând cont că sectorul de activitate din Sănătate, personalul din acest sector de activitate va avea o creştere în medie de 15% de la 1 decembrie 2016, iar pesonalul din învăţământ o creştere pe medie cu 15% de la 1 ianuarie, aproximăm un impact bugetar faţă de ceea ce este în plată acum de aproximativ 4 miliarde de lei. 4 miliarde de lei înseamnă 0,5% din PIB”, a declarat Rovana Plumb.