Rovana Plumb: Facturile plătite pe fonduri nerambursabile se ridică, la ora actuală, la 800 de milioane de euro

Valoarea facturilor plătite pe fonduri nerambursabile se ridică, la ora actuală, la 800 de milioane de euro, sumă care se va regăsi în declarația de cheltuieli ce va fi solicitată spre rambursare imediat după acreditarea Autorităților de management, a declarat, vineri, într-o conferință de specialitate, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
Filip Stan
30 iun. 2017, 10:25
Rovana Plumb: Facturile plătite pe fonduri nerambursabile se ridică, la ora actuală, la 800 de milioane de euro

„În ceea ce privește accesul la fondurile europene, inclusiv la instrumentele financiare de care are nevoie mediul de business, acestea vor fi cu siguranță puse la dispoziția dumneavoastră. Vrem să avem o deschidere totală, să existe transparență, dar în același timp vrem să existe o simplificare a procedurilor. Noutatea cu care vrem să venim pe piața instrumentelor financiare am preluat-o ca model din Germania. În spațiul public există anumite discuții legate de rambursarea fondurilor europene nerambursabile. Din 28 de aprilie, s-a transmis către Autoritatea de Audit din România tot ceea ce înseamnă pachete în vederea desemnării. Desemnarea este necesară pentru ca România să poată să ceară bani de la Uniunea Europeană și să se întoarcă în România. Desemnarea nu este neapărat necesară atunci când vorbim despre obligațiile pe care le are statul în ceea ce privește plata către beneficiari și ea se realizează în fiecare zi. Avem plătite până în momentul de față facturi de 800 de milioane de euro care se vor regăsi în declarația de cheltuieli ce va fi solicitată spre rambursare imediat după acreditare”, a subliniat Plumb.

Conform ministrului Fondurilor Europene, Autoritatea de Audit solicită multe adăugiri față de regulamentele europene, dar până la sfârșitul lunii august este în plan lansarea un pachet integrat privind simplificarea procedurilor birocratice față de completarea documentelor de finanțare, scrie Agerpres.

„Vreau să vă spun că misiunile de audit și procedura de acreditare în baza noilor regulamente ale Uniunii Europene — 1013 și 1014 pentru Fondul Social European, sunt respectate de către tot ceea ce înseamnă componenta fondurilor europene din cadrul Ministerului Dezvoltării. M-am opus cu fermitate la solicitările Autorității de Audit care vor cât mai multe adăugiri față de regulamentele europene. În cursul zilei de luni vom avea o discuție finală și sper ca acest lucru să se finalizeze și să avem autoritățile management acreditate în România. Este un lucru foarte important, vrem ca fondurile europene, inclusiv instrumentele financiare, să fie aproape de dumneavoastră. Vrem să fim parteneri, nicidecum să introducem componentă suplimentară de birocrație. Vrem să debirocratizăm și acest lucru vreau să vă asigur că se va întâmpla. Este inadmisibil ca, în calitate de beneficiar, ca să depui o aplicație trebuie să completezi nu știu câte criterii și nu știu câte cerințe. Suntem în plin proces de simplificare și cred că, până la sfârșitul lunii august, vom ieși cu acest pachet de simplificări. Vrem să le lansăm ca un pachet integrat’, a explicat Rovana Plumb.

Aceasta a adăugat că „tot ceea ce înseamnă beneficiar trebuie să aplice pe fondurile europene, iar în ceea ce privește infrastructura pe Programul Operațional Regional, și nu numai” și că „nu vom mai solicita toate acele avize și autorizații la depunerea aplicației, ci le vom solicita în momentul în care se va face contractarea”.

Ministrul Fondurilor Europene a menționat, totodată, că se va introduce un nou instrument de finanțare, intitulat „Micro-Mezanin”, menit să finanțeze atât micro-întreprinderile, cât și întreprinderile mijlocii.

„Ceea ce ne interesează pe noi, România, este ca proiectele depuse să-și atingă obiectivele și scopul pentru care au fost construite din punct de vedere economic și social. Focusându-ne pe instrumentele financiare față de cele pe care dumneavoastră le cunoașteți, se introduce un nou instrument ‘Micro-mezanin’, ceea ce înseamnă că vrem să accesăm nu numai micro-întreprinderile, ci și întreprinderile mijlocii de a putea accesa credite, astfel încât în situația în care ele nu vor putea fi rambursabile acestea să se poată transforma în acțiuni la nivelul fondurilor. Am constatat ex-ante pe baza unei analize făcute de BNR, că nevoia de finanțare pentru micro-întreprinderi, până în 2020, este de 940 de milioane de euro, iar pentru capitalul de risc, noi îl numim equity, este de 544 de milioane de euro. Vreau să rog sistemul bancar din România să fie alături de noi, să fim parteneri, să fie alături de dumneavoastră’, a spus Plumb.

Consiliul Național al IMM-urilor în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și cu sprijinul BCR, organizează, vineri conferința ‘Finanțări pentru IMM-uri și întreprinderi sociale prin programele operaționale’.

Conferința are ca scop prezentarea instrumentelor financiare alocate IMM-urilor și întreprinderilor sociale prin programele operaționale și identificarea mecanismelor de valorificare a acestora, axându-se asupra următoarelor tematici: prezentarea instrumentelor financiare dedicate IMM-urilor, prezentarea instrumentului FEIS, bune practici în valorificarea oportunităților de finanțare europene, propuneri și recomandări de creștere a gradului de absorbție a fondurilor europene și prezentarea Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri (POIMM).

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Donald Trump aproape de moarte în urma unui atac armat în Pennsylvania
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'