„Eu sunt un om de partid, functia de ministru mi-a fost încredinţată de către partid, prin urmare poziţia mea va fi exprimată în cadrul Comitetului Executiv al partidului. Sunt importante stabilitatea ţării şi punerea în aplicare a programului de guvernare. Nici eu, nici colegii nu avem cunoştinţă să fie probleme la Bruxelles, toate demersurile de la Bruxelles au avut succes şi se vede clar în rezultate la absorbţia fondurilor europene„, a afirmat Rovana Plumb, unul dintre miniştrii care ar urma să fie remaniaţi, potrivit anunţului premierului.
Rovana Plumb a susţinut că chiar în această perioadă a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi că a făcut paşi înainte şi a primit felicitări de la Bruxelles.
Am deblocat fondurile europene pentru România, am procesat declaraţii de plată, am accelerat ritmul de cotractare, totul într-o perioada foarte scurtă, intr-un ritm alert”, a spus Rovana Plumb.
Întrebată care sunt atunci motivele pentru care premierul ar vrea să o schimbe din funcţie, Plumb a răspuns: Le vom discuta în Comitetul Executiv.
Premierul Mihai Tudose a explicat miercuri, la Parlament, că remanierea miniştrilor cu probleme penale Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb a fost cerută „pentru că cele două sunt în relaţie directă cu Bruxelles-ul, iar percepţia acolo este cu totul alta decât realitatea de la Bucureşti”.
„În cazul celor două colege aveo o realitate şi o percepţie. Realitatea este că există prezumţia de nevinovăţie, au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau schimbate total. Dar avem şi o percepţie, iar percepţia de la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dat fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona acesta cu relaţia cu Bruxelles, de aici apare problema. Am o părere persoanală pe care v-am spus-o şi o impunere ca şef al Guvernului”, a declarat premierul Mihai Tudose, miercuri, după întâlnirea cu şeful PSD, Liviu Dragnea, la Parlament.
Liderii PSD au început să sosească la sediul din Soseaua Kiseleff, unde la ora 17,00 este programata o reuniune a Comitetul Executiv National, pentru a discuta si propunerile premierului Mihai Tudose privind remanierea unor ministri. Premierul Mihai Tudose a anunţat la începutul săptămânii că mai mulţi miniştri trebuie să părăsească Guvernul.
Pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al PSD figurează cererea lui Mihai Tudose de remaniere a miniștrilor penali din Guvern: Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, din partea ALDE. Pe lista remaniabililor ar putea fi şi alţi miniştri.
Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, Ilan Laufer şi Răzvan Cuc s-ar afla şi ei pe lista remaniabililor premierului Mihai Tudose. Printre miniştrii contestaţi public se află şi Liviu Pop.
Deja conducerea ALDE a anunţat că îşi menţine susţinerea pentru Viorel Ilie.
„Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României, asa cum îi convine. Prin urmare, am decis acum două săptămâni ca ALDE să menţină sprijinul pentru Viorel Ilie. Nu suntem de acord să ia în consideraţie un act de demisie. În plus, în Senat a avut loc un vot de respingere a solicitării DNA de urmarăre penală a lui Viorel Ilie, deci nu există niciun fel de argument. În plus, în cazul celor două membre ale Guvernului (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb – n.r.) premierul a invocat că ele lucrează cu fonduri UE si se creează deranj la Bruxelles. (…) Si în cazul lor am îndoieli. (…) În cazul ministrului Viorel Ilie, nici acest argument nu poate sta în picoare. Prin urmare, ne menţinem poziţia şi i-o voi comunica premierului şi rămâne să vedem ce facem mai departe”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei ALDE.