Majorarea pensiilor va fi mai mare decât cea prevăzută de lege, care vizează o indexare cu rată inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap are în vedere creşterea indicelui preţurilor de consum în ultimii şase ani, când aceste drepturi nu au mai fost majorate, a explicat Rovana Plumb.
Ministrul Muncii susţine introducerea unor INDEMNIZAŢII pentru viitoarele mame care sunt în ŞOMAJ
‘Aplicăm legea. Conform formulei de calcul din lege, pe rata inflaţiei (…) plus 50% din creşterea reală a câştigului mediu salarial brut, iese un procent de majorare de 4,5%. Având în vedere că avem creştere economică, că s-au creat mai multe locuri de muncă, avem 5,3 milioane de asiguraţi, 5,3 milioane de pensionari, că avem o colectare care ne permite un procent majorat, am anunţat şi vom merge cu 5%. Am discutat cu Ministerul Finanţelor, respective cu ministrul de Finanţe şi ministrul Bugetului, astfel încât, începând cu ianuarie 2015, să avem o majorare a pensiilor de 5%’, a afirmat oficialul Ministerului Muncii.
Ea a precizat că, de la 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie va creşte la 975 lei, de la 900 lei în prezent. ‘Sigur că există un angajament al Guvernului astfel încât în 2016 să ajungem la 1.200 lei. În urmă discuţiilor cu instituţiile financiare internaţionale vom avea o majorare semestrială anul viitor cu câte 75 de lei’, a spus Plumb.
Despre sistemul pensiilor private, Rovana Plumb a menţionat că este în derulare o analiză cu asistenţă tehnică a Băncii Mondiale, iar mesajul Guvernului este că se merge pe un sistem multipilon şi nu se pune problema naţionalizării Pilonului II al pensiilor private obligatorii. ‘ În momentul de faţă suntem în discuţii, transferurile către Pilonul II sunt de 4,5% (din salariul brut, contribuţia virată fondurilor de pensii – n.r.). În urmă discuţiilor pe care le vom avea cu ASF, în ce măsură vor creşte sau nu transferurile’, a afirmat ministrul Muncii.
Cum afli câţi bani ai acumulat în fondul de pensie privată
Contribuţiile către fondurile de pensii private obligatorii sunt prevăzute să crească cu 0,5 puncte procentuale pe an. Rovana Plumb a mai spus că, în momentul de faţă, sistemul public de pensii nu are niciun fel de risc pentru plata pensiilor. Ea a menţionat că, la finalul lunii septembrie, în România erau înregistraţi 5,3 milioane de asiguraţi şi 5,794 milioane contracte active de muncă, care contribuie la buget, din care 5,2 milioane de contracte individuale de muncă pe perioada nedeterminată, pentru timp de lucru de 8 ore pe zi.
Ministrul Muncii a arată de asemenea că în perioada ianuarie 2013 – septembrie 2014, prin măsurile adoptate de Guvern, au fost create 200.000 de locuri de muncă noi şi a crescut rata de ocupare. România se află pe o poziţie foarte bună, a subliniat Rovana Plumb, în ceea ce priveşte rată şomajului, de 6,71%, faţă de 12% în zona euro şi 11% – media UE, iar prioritatea zero a României este creşterea ratei de ocupare în rândul tinerilor, unde România este mult sub media UE.