‘În ceea ce priveşte modul în care se stabileşte procentul aferent colectării selective, ne dorim o procedură clară. Până la sfârşitul anului, va fi introdusă în România o nouă procedură în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. Este o discrepanţă prea mare între ceea ce prezintă asociaţiile de profil şi ceea ce ajunge ca raportare la Comisia Europeană. În schimb, în ceea ce priveşte informaţiile pe care le avem de la asociaţiile de producători şi importatori, reiese că noi ne atingem ţintele. Atunci, cum avem numai 1,97% rată de reciclare a deşeurilor din total colectare, aşa cum reiese din studiul Comisiei Europene? Declicul este undeva la mijloc şi trebuie stabilite procedurile care să identifice clar acest procent, nu cum se face în acest moment’, a precizat ministrul Mediului, scrie Agerpres.
Potrivit datelor oficiale, la ora actuală, în România, sunt autorizate să funcţioneze 12 asociaţii specializate în colectarea selectivă a diverselor deşeuri de ambalaje, dintre care şapte sunt axate pe deşeurile de ambalaje şi cinci pe deşeuri de echipamente electrocasnice şi electrice (DEEE).
Totodată, în prezent, se află în proces de avizare o asociaţie care se va ocupa de colectarea bateriilor.
Noua Directivă 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), publicată oficial în data de 25 iulie a.c., în Official Journal of the EU, introduce ţinte superioare de colectare a DEEE-uri.
Astfel, din momentul intrării în vigoare, statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie 18 luni pentru transpunerea noii directive în legislaţiile naţionale.
Până la transpunerea acestei directive în legislaţiile naţionale, rata de colectare actuală de 4 kg/locuitor rămâne în vigoare, urmând ca, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minimă să fie de 45%, calculată pe baza greutăţii totale a DEEE colectate într-un an, exprimată ca procent din greutatea medie a EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi.
În cea de-a doua etapă prevăzută de directivă, începând cu 2019, rata de colectare minimă care trebuie realizată anual este de 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi în fiecare stat membru sau, alternativ, 85% din volumul DEEE generate pe teritorul statului respectiv.
România, ca şi alte ţări din centrul şi estul Europei, va beneficia de o perioadă de tranziţie, tradusă prin realizarea, în prima etapă (2016-2019), a unei rate de colectare între 40% şi 45%, şi amânarea realizării ratei de colectare de 65% (aplicabilă în UE din 2019) până la o dată decisă de statul membru respectiv, dar nu mai târziu de 2021.
Prezenta directiva europeană urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor de mediu ale tuturor operatorilor implicaţi în ciclul de viaţă al echipamentelor electrice şi electronice (EEE), precum producători, distribuitori şi consumatori şi, în special, operatorii direct implicaţi în colectarea şi tratarea DEEE-urilor.