Rovana Plumb: Trebuie să stabilim clar procentul real al colectării selective

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că în România este nevoie de o procedură clară prin care să fie stabilit procentul real al colectării selective, întrucât există discrepanţe mari între raportările asociaţiilor de profil şi cifrele care ajung la Comisia Europeană.  
Romania TV
22 oct. 2012, 09:49
Rovana Plumb: Trebuie să stabilim clar procentul real al colectării selective

‘În ceea ce priveşte modul în care se stabileşte procentul aferent colectării selective, ne dorim o procedură clară. Până la sfârşitul anului, va fi introdusă în România o nouă procedură în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. Este o discrepanţă prea mare între ceea ce prezintă asociaţiile de profil şi ceea ce ajunge ca raportare la Comisia Europeană. În schimb, în ceea ce priveşte informaţiile pe care le avem de la asociaţiile de producători şi importatori, reiese că noi ne atingem ţintele. Atunci, cum avem numai 1,97% rată de reciclare a deşeurilor din total colectare, aşa cum reiese din studiul Comisiei Europene? Declicul este undeva la mijloc şi trebuie stabilite procedurile care să identifice clar acest procent, nu cum se face în acest moment’, a precizat ministrul Mediului, scrie Agerpres.

Potrivit datelor oficiale, la ora actuală, în România, sunt autorizate să funcţioneze 12 asociaţii specializate în colectarea selectivă a diverselor deşeuri de ambalaje, dintre care şapte sunt axate pe deşeurile de ambalaje şi cinci pe deşeuri de echipamente electrocasnice şi electrice (DEEE).

Totodată, în prezent, se află în proces de avizare o asociaţie care se va ocupa de colectarea bateriilor.

Noua Directivă 2012/19/UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), publicată oficial în data de 25 iulie a.c., în Official Journal of the EU, introduce ţinte superioare de colectare a DEEE-uri.

Astfel, din momentul intrării în vigoare, statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie 18 luni pentru transpunerea noii directive în legislaţiile naţionale.

Până la transpunerea acestei directive în legislaţiile naţionale, rata de colectare actuală de 4 kg/locuitor rămâne în vigoare, urmând ca, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minimă să fie de 45%, calculată pe baza greutăţii totale a DEEE colectate într-un an, exprimată ca procent din greutatea medie a EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi. 

În cea de-a doua etapă prevăzută de directivă, începând cu 2019, rata de colectare minimă care trebuie realizată anual este de 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi în fiecare stat membru sau, alternativ, 85% din volumul DEEE generate pe teritorul statului respectiv.

România, ca şi alte ţări din centrul şi estul Europei, va beneficia de o perioadă de tranziţie, tradusă prin realizarea, în prima etapă (2016-2019), a unei rate de colectare între 40% şi 45%, şi amânarea realizării ratei de colectare de 65% (aplicabilă în UE din 2019) până la o dată decisă de statul membru respectiv, dar nu mai târziu de 2021.  

Prezenta directiva europeană urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor de mediu ale tuturor operatorilor implicaţi în ciclul de viaţă al echipamentelor electrice şi electronice (EEE), precum producători, distribuitori şi consumatori şi, în special, operatorii direct implicaţi în colectarea şi tratarea DEEE-urilor.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Ilie Bolojan: Investirea Guvernului este o necesitate pentru stabilitatea României
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!