Roverul Curiosity a „gustat” pentru prima oară praful de pe Marte

Roverul Curiosity a "gustat" pentru prima dată praful de pe Marte joi, testând cu această ocazie dispozitivele cu care este echipat, pentru a afla dacă "planeta roşie" deţine sau a deţinut în trecut "ingredientele" necesare pentru întreţinerea vieţii microbiene.
Romania TV
19 oct. 2012, 14:09
Roverul Curiosity a

Curiosity a aspirat primele eşantioane de praf marţian joi, descoperind cu această ocazie câteva obiecte în culori vii, despre care savanţii de la NASA au crezut pentru o vreme că ar fi putut fi confecţionate de către om, a anunţat agenţia spaţială americană.

Instrumentele de analiză plasate în interiorul robotului examinează în prezent aceste eşantioane de sol marţian.

Cercetătorii americani s-au întrebat dacă un obiect de o culoare puternică, descoperit în fotografia unei găuri făcute de Curiosity în solul marţian ar fi putut fi confecţionat de om, la fel ca un alt obiect văzut în urmă cu câteva zile, despre care inginerii de la NASA credeau că era o bucată de plastic desprinsă din roverul american.

„Am început să vedem puncte strălucitoare în locul în care robotul a aspirat praf”, a declarat unul dintre cercetătorii din Pasadena (California).

Unii dintre savanţi au sugerat faptul că aceste obiecte ar fi putut fi confecţionate de către om, dar, după discuţii îndelungate între oamenii de ştiinţă şi inginerii implicaţi în misiunea spaţială, s-a ajuns la „un consens puternic” potrivit căruia acele obiecte provin de pe planeta roşie.

Acest punct de vedere a fost sprijinit de faptul că obiectele în cauză au fost văzute în fundurile găurilor săpate de Curiosity şi, deci, ele erau plasate sub suprafaţa planetei Marte.

„Nu putem să excludem complet ipoteza potrivit căreia aceste obiecte au fost confecţionate de om, dar noi credem că această teorie nu se aplică în acest caz”, a adăugat acelaşi cercetător.

NASA a ajuns, săptămâna trecută, la concluzia că un obiect strălucitor observat pe solul marţian, în apropiere de robot, era o bucată de plastic care ar fi putut să se desprindă chiar fuselajul robotului, fapt care nu ar compromite, însă, buna funcţionare a roverului.

Pentru oamenii de ştiinţă, capacitatea de a utiliza instrumentele de analiză chimică şi mineralogică (denumite CheMin) de la bordul lui Curiosity reprezintă un pas important.

„Vom ajunge la un prag semnificativ al misiunii, folosind CheMin pe primul nostru eşantion recoltat”, a subliniat John Grotzinger, coordonatorul acestei misiuni.

„Acest instrument ne oferă o metodă mai eficientă de identificare a mineralelor. E important să poţi să identifici într-o manieră sigură aceste minerele, pentru că aparatele înregistrează condiţiile şi mediul în care ele se formează”, a adăugat savantul american.

Destinaţia finală a robotului Curiosity este Muntele Sharp, aflat la o distanţă de opt kilometri de punctul său de plecare (craterul Gale). Pentru a parcurge acest traseu, robotul va avea nevoie de cel puţin trei luni, întrucât roverul străbate circa 100 de metri pe zi. Curiosity, un rover cu şase roţi, care are la bord 10 instrumente ştiinţifice de ultimă generaţie, a ajuns pe suprafaţa marţiană pe 6 august, iar misiunea sa, aceea de a afla dacă planeta roşie ar putea întreţine viaţa microbiană, va dura doi ani.

Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Propaganda rusă își îndreaptă tirul către Kamala Harris pe fondul retragerii lui Biden
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!