Roverul Curiosity a „împuşcat” prima sa rocă marţiană FOTO

Roverul Curiosity a "împuşcat" prima rocă marţiană, duminică, trăgând cu o armă-laser, în cadrul unei misiuni de analizare a mineralelor de pe planeta roşie, iar savanţii de la NASA au spus că operaţiunea a avut succes.
Romania TV
20 aug. 2012, 13:15
Roverul Curiosity a

Roverul-laborator şi-a îndreptat arma cu laser spre o rocă de mărimea unui pumn şi a tras în ea cu o viteză de 30 de impulsuri laser într-o perioadă de 10 secunde, se afirmă într-un comunicat emis de NASA de la centrul de control al misiunii, situat la Jet Propulsion Laboratory, din apropiere de Los Angeles, informează Reuters.

Fiecare impuls eliberează peste 1 milion de waţi de energie într-o miliardime de secundă, vaporizând practic acea rocă şi generând astfel o flamă, ce este analizată apoi de un mic telescop montat pe robotul Curiosity.

Acel halou ionizat, ce poate fi observat şi înregistrat de la o distanţă de 7,5 metri, este împărţit apoi în componentele sale, în funcţie de lungimile de undă, de către trei spectrometre, care oferă oamenilor de ştiinţă americani informaţii despre compoziţia chimică a rocii respective.

Acest dispozitiv, denumit Chemistry-and-Camera Instrument sau ChemCam, este capabil să distingă peste 6.000 de lungimi de undă diferite în spectrul ultraviolet, infraroşu şi cel vizibil. ChemCam va efectua peste 14.000 de astfel de măsurători în cadrul misiunii robotului Curiosity pe Marte.

Scopul folosirii în premieră, duminică, a armei cu laser a fost acela de a efectua „o tragere de antrenament” pentru a testa instrumentul. Savanţii vor analiza însă datele primite pentru a determina compoziţia chimică a rocii, pe care au denumit-o „Coronation”.

Robotul Curiosity, un vehicul pe şase roţi care cântăreşte o tonă şi are forma unui automobil compact, a coborât în interiorul unui crater uriaş aflat în apropiere de ecuatorul planetei Marte, pe 6 august, după o călătorie în spaţiu de peste 570 de milioane de kilometri, care a durat opt luni. Curiosity va petrece pe Marte aproximativ doi ani şi va avea misiunea de a determina dacă această planetă a prezentat în trecutul ei condiţii propice pentru apariţia şi întreţinerea vieţii microbiene.

Ţinta principală a roverului este Muntele Sharp, alcătuit din roci sedimentare, aflat în craterul Gale. Controlorii misiunii verifică, gradual, sofisticatele instrumente de la bordul robotului, înainte de a-l trimite pe Curiosity în voiajul său prin peisajul marţian.

Înainte ca robotul Curiosity să plece în călătoria sa de 7 kilometri până pe Muntele Sharp, o călătorie ce ar putea dura şase luni, coordonatorii misiunii intenţionează să trimită robotul într-o scurtă „plimbare”, până la o zonă aflată la o distanţă de aproximativ 500 de metri de locul unde a coborât pe Marte.

Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind totodată cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii