Roviniete 2024. Autoritățile anunță modificări la perioada de valabilitate a rovinietei. Șoferii vor putea plăti rovinieta pentru o zi, dar ea va fi mai ieftină cu doar trei lei față de cea actuală, pentru o săptămână. Dispare taxa pe drum cu o perioadă de trei luni și apare cea cu valablitate de două luni.
Termenul limită pentru introducerea noilor perioade de valabilitate este 25 martie 2024. Una dintre schimbările așteptate de români este introducerea rovinietei pentru o zi. Prețul va fi însă destul de mare – 2,5 euro, față de 3 euro cât costă în prezent rovinieta pentru o săptămână.
Cod rutier 2024. Lovitură grea pentru Poliţia Rutieră. Testele rapide de depistare a şoferilor drogaţi, pline de erori. Poţi avea dosar penal de la o răceală
Aceasta din urmă ar urma să fie înlocuită cu o taxă de drum pentru 10 zile, la prețul de 3,3 euro.
„Pentru tipurile de vehicule prevăzute la lit. A-B (autoturisme și vehicule de transport marfă cu MTMA de sub 3,5 tone – n.r.) din anexa nr. 1: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile, 12 luni. Tariful de utilizare cu valabilitate de o zi nu depăşeşte 9% din tariful pentru 12 luni, tariful de utilizare cu valabilitate de 10 zile nu depăşeşte 12% din tariful de utilizare pentru 12 luni, tariful de utilizare cu valabilitate de 30 de zile nu depăşeşte 19% din tariful de utilizare pentru 12 luni, iar tariful de utilizare cu valabilitate de 60 de zile nu depăşeşte 30% din tariful de utilizare pentru 12 luni.”
b) pentru tipurile de vehicule prevăzute la lit. C-H (toate celelalte – n.r.) din anexa nr. 1: o zi, 7 zile, 30 de zile si 12 luni. Tariful de utilizare zilnic nu depăşeşte 2% din tariful pentru 12 luni, tariful de utilizare pe 7 zile nu depăşeşte 5% din tariful de utilizare pentru 12 luni, tariful de utilizare pe 30 de zile nu depăşeşte 10% din tariful de utilizare pentru 12 luni”, se arată în proiectul de hotărâre.
Roviniete 2024. În loc de rovinieta de 90 de zile din prezent, vom avea rovinieta pentru 60 de zile, la prețul de 28,2 euro pentru vehicule de marfă și 8,4 euro pentru autoturisme.
COD RUTIER 2024. Amendă uriaşă pentru cei care merg cu 41 km/oră în localitate
În prezent, în România putem cumpăra roviniete pentru o săptămână, o lună, 3 luni sau un an. După 25 martie, durata rovinietei va fi de o zi, 10 zile, o lună, 2 luni sau un an.
Pentru rovinieta cu valabilitate de un an, tarifele nu vor fi modificate. Vom plăti în continuare 28 de euro pentru autoturisme și 1210 euro pentru camioane.
OG 03.01.2024Anexa proiectului de ordonanță prevede tarifele exacte pentru fiecare categorie de rovinietă. Astfel, sunt propuse următoarele valori, în euro:
Autoturisme
Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone
Roviniete 2024. Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone
Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone
Roviniete 2024. Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv)
Vehicul de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)
Roviniete 2024. Vehicul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)
Vehicul de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)
Proiectul de ordonanță a fost redactat în primele zile ale anului și publicat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Transporturilor pe 5 ianuarie. Potrivit preambulului acesteia, modificările sunt impuse de o directivă europeană din 2022, iar țara noastră ar avea termen data de 25 martie 2024 pentru a se conforma noilor rigori în privința rovinietelor. Ordonanța prevede și câteva noi excepții de la plata rovinietei, de exemplu pentru ambulanțe, dar și o măsură prin care persoanele cu handicap sau însoțitorii acestora își pot deconta costul rovinetei din sume prevăzute în bugetul de stat.
După publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, ministerul va avea un termen de 45 de zile pentru a elabora și metodologia aferentă implementării noilor prevederi.