Medicul spune că medicamentul a fost bine tolerat de cei care au participat la studiu, dar că reacţiile adverse nu trebuie ignorate. Dr Raluca Bobeică adaugă faptul că, în momentul de faţă, medicamentele pe bază de Roxadustat nu sunt aprobate în România.
„În urmă cu aproximativ 3 ani, eu am fost implicată ca investigator principal în două dintre studiile clinice privind acest preparat, l-am folosit pe pacienţi, preparatul folosit versus placebo.
A fost bine tolerat în general, Roxadustatul are ca indicaţie tratamentul anemiei la pacienţii cu boală renală cronică, deci cu insuficienţă renală. Aceşti pacienţi au anemie, iar anemia în România în prezent este tratată cu nişte preparate injectabile derivate de eritropoietină, iar acesta, Roxadustatul, îşi propune să înlocuiască eritropoietina injectabilă, cu tablete”, a declarat medicul pentru News.ro.
Medicul Raluca Bobeică a vorbit şi despre cele mai frecvente reacţii adverse întâlnite la pacienţi.
”Reacţiile adverse pe care eu le-am întâlnit la pacienţi au fost hipertensiunea arterială, fie agravarea hipertensiunii la cei care erau deja hipertensivi sau apariţia hipertensiunii la cei care nu erau hipertensivi, cu o frecvenţă destul de mare, posibil asociată cu medicamentul, precum şi creşterea vâscozităţii sângelui, care s-a exprimat prin trombozë„, a explicat dr Bobeică.
Medicamentul nu este încă aprobat la noi în ţară, dar medicul dă asigurări că va fi, fiind doar o chestiune de timp. Referitor la cazul Halep, specialistul este de părere că nu şi-a administrat intenţionat substanţa şi ia în calcul faptul că şi-ar fi putut-o administra accidental.
„În România, în momentul de faţă, nu este pus preparatul pe piaţă, este aprobat de FDA în Europa şi în SUA. Este o chestiune de timp, nu se pune problema să nu fie aprobat, la noi medicamentele ajung cu un pic de întârziere, nu se pune problema să nu fie aprobat. Eu nu pornesc de la premisa că Simona a folosit cu bună intenţie acel preparat, nu agreez speculaţiile. Înainte de toate, părerea mea personală este că ea personal nu are nicio legătură cu acest lucru, nu ştiu, poate a ajuns accidental substanţa la ea, exclud varianta că l-a folosit cu intenţie„, a declarat medicul.
Printre efectele adverse ale substanţei se numără hipertensiune arterială şi creştera vâscozităţii sângelui, ceea ce, cu siguranţă, ar dăuna unui sportiv care vrea să performeze.
„Mi se pare ceva destul de ciudat, pentru că, în viziunea mea, dacă cineva, altcineva, nu Simona, l-ar folosi cu bună intenţie, cred că ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje. În sensul că creşte tensiunea şi asta poate dăuna chiar şi sportului, creşte vâscozitatea sângelui şi atunci cred că poate să apară o oboseală mai mare, nu ştiu care este motivul pentru care este pe lista de substanţe interzise, poate că din cauza faptului de a corecta hemoglobina, deci avem mai multă hemoglobină, mai mult sânge dacă folosim această substanţă şi probabil de asta s-a considerat că este doping„, a explicat medicul.