Postul belgian RTL prezintă nouă astfel de cazuri de „regi în şomaj” ai Europei şi începe chiar cu Regele Mihai, cotat cu trei stele la popularitate şi cu două stele la şansele de a-şi recupera tronul.
Mihai I al României tocmai şi-a sărbătorit 90 de ani, iar povestea sa pare un roman, relatează cronicarul pe chestiuni de regalitate de la RTL, Patrick Weber. Micul Mihai I nu avea decât şase ani atunci când a urcat pe tron, în 1927, la moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. În 1947, este constrâns să abdice, sub presiunea comuniştilor care preluaseră puterea. În exil, începe o nouă viaţă devenind inginer aeronaut şi conducând o şcoală de pilotaj. Nu şi-a uitat nici coroana, nici ţara.
În 1948, se căsătoreşte cu prinţesa Ana de Bourbon Parma, cu care are cinci fete. După căderea comunismului, revine în ţară şi-şi recuperează o parte din bunuri. Fiica sa cea mare, Margareta, apare ca moştenitoare legitimă, chiar dacă legile succesiunii împiedicau până atunci femeile să pretindă tronul României. Deşi prinţesa nu are copii, succesiunea este asigurată.
Nepotul său, prinţul Nicolae a primit titulatura de prinţ al României şi este numit alteţă regală, conchide Patrick Weber. Nicolae de Muntenegru este, în viziunea RTL, singurul dintre „regii şomeri” care beneficiază de aceeaşi cotaţie bună ca a regelui Mihai, cu trei stele la popularitate şi două stele la şanse de întoarcere pe tron.