Reventul sau rubarba, este o plantă ierboasă perenă, înaltă de 1-2 m. În pământ posedă un rizom dezvoltat și numeroase rădăcini cărnoase, lungi, galben-portocalii la interior.Frunzele sunt toxice, conțin acid oxalic, care poate provoca moartea.
În medicina populară se folosesc pețiolurile și rizomii. Pentru preparatele culinare, de la rubarbă se folosesc numai pețiolurile frunzelor. Pețiolurile de rubarbă au o culoare care poate să varieze de la roz deschis până la roșcat-violaceu.
Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai acrișoară.Deşi este o legumă, a fost catalogată drept fruct în Statele Unite ale Americii în 1947 în scopuri economice.
Citeşte şi ELIXIRUL TINEREŢII: Băutura cu lămâie şi usturoi, preparată după o străveche reţetă nemţească
Asemănătoare cu tijele de ţelină, însă de culoare roz, este consumată în principal în deserturi sau pentru acrirea ciorbelor, deşi poate fi folosită fără probleme şi crudă. Cu un conţinut bogat de minerale, vitamina C, calciu, fier şi fosfor, rubarba are, pe lângă calităţile culinare, importante proprietăţi curative. Substanțele active din rubarbă ajută la întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor. (…)
Compușii care conferă rubarbei culorea intensă sunt antioxidanții puternici care îmbunătățesc sănătatea și previn îmbolnăvirile. Acestea sunt afecțiunile pe care medicina naturistă le previne și tratează cu rubarba:
1. Previne cancerul. Licopenul și antocianinele, antioxidanții foarte puternici care se găsesc în rubarbă, au proprietăți anti-cancer care reduc riscul de dezvoltare anormală a celulelor.
De asemenea, rubarba este recomandată în protecţia anticanceroasă a sistemului digestiv şi a plămânilor. Pe de altă parte, luteina neutralizează radicalii liberi care sunt periculoși și pot duce la apariția cancerului.
Citeşte mai mult pe antenasatelor.ro