Rubla rusească s-a depreciat cu 50 la sută în 2014, iar pentru a opri prăbuşirea, Banca Centrală de la Moscova a majorat noaptea trecută rata de politică monetară de la 10,5 la sută la 17 la sută. Aceasta este a şasea modificare a ratei de bază în acest an. De asemenea, Banca Centrală a Federaţiei Ruse a încercat, fără succes, să stabilizeze moneda naţională şi a cheltuit aproape 90 de miliarde de dolari. Reprezentanţii Băncii Rusiei au mai declarat că ţara s-ar putea scufunda într-o recesiune profundă anul viitor, dacă preţul petrolului rămâne la 60 de dolari pentru un baril.
PIB-ul riscă să se contracte cu până la 4,7 la sută în 2015, iar apoi cu încă 1,1 la sută în 2016. Rubla s-a devalorizat pe fondul ieftinirii petrolulului cu peste 40 la sută în acest an. La burse, preţul petrolului Brent a coborât astăzi până la 58 de dolari pentru un baril.
Experţii economici spun că problemele financiare cu care se confruntă Rusia vor afecta şi Republica Moldova.
„Din păcate,vor avea de suferit persoanele care depind de remitenţele din Rusia în Moldova. Probabil, pe alocuri, li se vor înjumătăţi veniturile, sau în genere pot să asiste la reducerea acestor volume de bani transferate”, a explicat directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, Alexandru Stratan.
Mai mult, analiştii vorbesc şi despre posibilitatea retragerii investitorilor ruşi din Moldova, din cauza problemelor din ţara lor.
„Să nu credem că vor fi afectaţi doar cei care primesc remiteri din Rusia. Vom fi afectaţi cu toţii. Să ne aducem aminte de anul 1998 când Rusia a intrat în default ce s-a întâmplat cu leul nostru, ce s-a întâmplat cu creşterea noastră economică”, a subliniat expertul economic IDIS „Viitorul”, Ion Tornea.
Rusia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Moldovei. De asemenea, în
această ţară se află cei mai mulţi moldoveni care muncesc peste hotare.