Rubla rusească se prăbușește ca un sac de cartofi din regiunea Volga și amenință contractul social care a dominat cei 15 ani ai erei lui Vladimir Puțin, scrie Financial Times. În 1999, Putin le-a promis rușilor că le va îmbunătăți nivelul de trai și le va oferi posibilitatea să călătorească oriunde în lume în schimbul libertăților politice. Ceea ce se întâmplă acum în Rusia arată clar că Putin a dat greș.
Citeşte şi RUBLA rusească s-a prăbuşit: „Vom fi afectaţi cu totul”
Iar Bloomberg constată că intervenția de marți a Băncii Centrale a Rusiei nu a reușit să oprească devalorizarea rublei. Dimpotrivă, piața valutară a intrat în panică. Experții citați de portal spun că moneda națională are misiunea dificilă de a deservi o economie care cedează sub presiunea sancțiunilor internaționale. Iar autoritățile pierd controlul asupra situației.
Citeşte şi Rubla rusească se PRĂBUŞEŞTE. A atins cel mai scăzut nivel de la criza financiară din 1998
Economia Rusiei plonjează tot mai adânc în haos, iar moneda sa națională bate recorduri la capitolul devalorizare. Huffington Post titrează că toate acestea sunt consecințe directe ale crizei ucrainene, provocată de anexarea Crimeei. Publicația constată, însă, că rușii continuă să-l numească pe cel responsabil de situație, adică președintele Vladimir Putin, „Omul anului”, şi acesta se bucură de o popularitate greu de imaginat, scrie publika.md.
Turbulențele de pe piața valutară au la bază emoțiile și speculațiile. Astfel a comentat devalorizarea rublei purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Puțin, Dmitri Peskov, citat de RBC. „Putin se află în contact permanent cu Guvernul și nu este nevoie ca şeful statului să convoace o reuniune de urgență”, a mai spus Peskov.