„Mi s-a părut o atmosferă fantastică, însă cred că cel mai important lucru ar fi să ne trezim toţi. Cei din Parlament ar trebui să se trezească şi să facă ei legi, să nu mai avem OUG. Chiar mi-a plăcut că primul-ministru spunea că i se pare incredibil că atâţia ani legile stau în Parlament fără să fie prelucrate. Păi să ne uităm cine a condus Parlamentul. Oamenii ăia ar trebui să răspundă. De ce nu se fac legi? De ce se fac ordonanţe interpretabile? De ce să trăim cu spaima că s-ar putea ca unul ca Piedone sau Arafat sau Bănicioiu ar putea să scape? Ei nu mai au nicio răspundere. Noi am făcut plângeri. Să nu uităm că din cei 37 de morţi în spitale, vreo 30 au murit din cauza bacteriilor, iar cei răniţi suferă pentru că bacteriile le-au afectat foarte mult organismul. Aici nu am văzut procuratura să cerceteze. După alegeri, s-a făcut linişte în Ministerul Sănătăţii, deşi bacteriile sunt în continuare acolo, mor oameni acolo. Nu s-a schimbat nimic, decât că e linişte. Atâta timp cât murim cu zile, e o problemă. Avem Parlament care are putere deplină. Cred că prima lege ar fi una a răspunderii, a magistraţilor, a medicilor”, a declarat Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv.
Întrebat ce îi transmite ministrului Justiţiei, Eugen Iancu a precizat: „Să îşi dea demisia. A greşit, iar greşeala se plăteşte. Că a făcut-o intenţionat sau nu, faptul că de două săptămâni avem oameni în stradă i se datorează. Dacă altcineva l-a obligat, atunci trebuie să arate acea persoană cu degetul. Dar pentru funcţia pe care o ocupă, el trebuie să plece”.
Primul termen pe fond din dosarul Colectiv, în care sunt judecaţi patronii clubului şi ai firmei de artificii, a început cu o amânare, urmând ca pe 21 februarie să aibă loc un alt termen. Ulterior, pe 21 martie se va discuta cererea parchetului de reunire a cauzei cu cea de la Tribunalul Bucureşti.
Procurorul de şedinţă a cerut magistraţilor Judecătoriei Sectorului 4 ca atât cauza în care sunt judecaţi patronii clubului şi ai firmei de artificii cât şi cea de la Tribunal, în care este judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, să fie conexate. Procurorul a susţinut că Judecătoria Sectorului 4 este în imposibilitatea de a da o hotărâre civilă în dosare, astfel încât victimele să fie despăgubite aşa cum s-ar cuveni, motiv pentru care a cerut trimiterea cauzei la tribunal. Instanţa a trimis cerere la Tribunalul Bucureşti pentru a se comunica stadiul în care se află dosarul în care este judecat fostul edil, urmând a se lua în discuţie la 21 martie.
„Pe mine nu mă încântă cu nimic că îi condamnă la cinci, şapte ani sau îi graţiază. Ceea ce am pierdut eu nu se mai justifică, nu condamnarea lor. Sunt şi ei oameni, au încercat să facă un ban, nu şi-au luat măsurile corespunzătoare şi elementare de protecţie contra incendiilor, pentru aia sunt vinovaţi. În rest… câte firme şi cluburi nu funcţionează astăzi. ISU trebuie să plătească, trebuia să controleze, să remedieze. Primarul a semnat ca primarul şi trage ponoasele acum”, a declarat un alt părinte care a pierdut doi copii în incendiul din clubul Colectiv, citat de Mediafax.