Rudel Obreja a declarat, miercuri, la ieşirea de la ICCJ, unde a avut loc un nou termen în Gala Bute, că este o victimă a justiţiei. Fostul preşedinte al Federaţiei de Box a precizat că a fost condamnat fără probe, ba mai mult, i-au fost încălcate drepturile la apărare.
„Sunt extrem de suparat. Sunt extrem de indignat, pentru ca am fost condamnat de un sistem care se apara, un sistem care, pe de alta parte ii face bine lui Vintu, fara niciun fel de probe, cu dovezi foarte clare. Inclusiv martorul, cel pe care persoane din DNA l-au amenintat ca sa declare intr-un fel la urmarirea penala, dupa care in instanta a spus realitatea. A schimbat declaratia cu 180 de grade, a spus adevarul.
Mi-au fost incalcate drepturile. Parchetul nu a reusit nicio secunda sa faca dovada faptului ca eu as fi comis asa ceva, pentru ca nu exista nicio dovada. Sistemul s-a asezat pe mine, pentru ca eu fac ceea ce vor ei sa fac. Lucrul asta se intampla de vreo 4-5 ani de zile.
Daca va asteptati la o justitie corecta si independenta in tara asta, va spun clar ca nu exista. Sau poate mai exista. Sistemul inca cocoseaza oamenii, isi bate joc de drepturile si liberatatile oamenilor„, a declarat Rudel Obreja despre condamnarea sa.
Rudel Obreja a fost trimis în judecată, în martie 2014, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a interveni la judecători de la instanţa supremă, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa, el fiind judecat pentru trafic de influenţă.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, Rudel Obreja a pretins în mod direct, de la o persoană, denunţătoare în cauză, un milion de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din compunerea completului învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă acesteia. În acel dosar, denunţătorul declarase recurs împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.
„Inculpatul Obreja Rudel a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro, să fie remisă înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa de 800.000 euro, după obţinerea soluţiei favorabile. Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a „noului cod” (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP)„, au precizat procurorii.
Recursul a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Rudel Obreja declara în 13 februarie că denunţătorul este Sorin Ovidiu Vîntu, iar dosarul ar fi urmarea unei „înscenări” a acestuia.
În 24 ianuarie, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, care fusese condamnat în 2006 în legătură cu prăbuşirea FNI.
Rudel Obreja mai este judecat într-un dosar, cunoscut sub numele de „Gala Bute”, în cadrul căruia este implicată şi Elena Udrea. Dosarul are legătură cu organizarea evenimentului Gala Bute de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.