Rugăciune pentru iertarea păcatelor! In postul Pastelui nu se consuma carne sau lactate. De asemenea, credinciosi trebuie sa-ti tina in frau gandurile necurate si poftele. Nu este bine sa faci petreceri, fapte rele sau sa vorbesti de rau pe cineva.
Postul Pastelui presupune curatenie trupeasca si sufleteasca.
Postul Pastelui este un indemn spre spiritualitate, milostenie, lecturi din Biblie si alte carti duhovnicesti. Credinciosii trebuie sa se spovedeasca in timpul Postului Mare pentru a se pregati pentru Impartasanie.
Mai mult, preoții spun că postul este o perioadă în care credincioșii pot să se pocăiască pentru păcatele săvârșite de-a lungul timpului și să se roage pentru iertare.
Astfel, românii care țin post trebuie să știe că există o rugăciune pe care trebuie să o rostească în Postul Paștelui dacă vor ca Dumnezeu să le ierte păcatele. Este vorba despre rugăciunea de pocăință a regelui Manase, o rugăciune extrem de profundă care poate avea puteri inimaginabile dacă este rostită din toată inima.
Rugăciunea care îți va aduce alinare în suflet! Sfânta Marta îți îndeplinește toate dorințele
”Doamne Atotțiitorule, Dumnezeul părinților noștri, al lui Avraam, al lui Isaac și al lui Iacov și al seminției lor celei drepte, Cel ce ai făcut cerul și pământul cu toată podoaba lor, Care ai legat marea cu cuvântul poruncii Tale, Care ai încuiat adâncul și l-ai pecetluit cu numele Tău cel temut și slăvit, înaintea Căruia toate se tem și tremură din pricina atotputerniciei Tale; pentru că nimeni nu poate să stea înaintea strălucirii slavei Tale și nesuferită este mânia urgiei Tale asupra celor păcătoși.
Nemăsurată și neajunsă este și mila făgăduinței Tale, căci Tu ești Domnul cel Preaînalt, bun, îndelung-răbdător și mult-milostiv, Căruia Îi pare rău de răutățile oamenilor.
Tu, Doamne, după mulțimea bunătății Tale, ai făgăduit pocăință și iertare celor ce Ți-au greșit și după mulțimea îndurărilor Tale ai hotărât pocăință păcătoșilor, spre mântuire. Așadar Tu, Doamne, Dumnezeul celor drepți, n-ai pus pocăință pentru cei drepți: pentru Avraam și Isaac și Iacov, care nu Ți-au greșit Ție, ci ai pus pocăință mie, păcătosului, pentru că am păcătuit mai mult decât nisipul mării. Multe sunt fărădelegile mele și nu sunt vrednic a căuta și a privi la înălțimea cerului, din pricina mulțimii nedreptăților mele. Strâns sunt eu cu multe cătușe, încât nu pot să-mi ridic capul și nu am nici loc de odihnă, pentru că Te-am mâniat și rău am făcut înaintea Ta; n-am împlinit voia Ta, nici am păzit poruncile Tale, ci fapte urâte am făcut, înmulțindu-mi smintelile.
Dar acum îmi plec genunchii inimii, rugând bunătatea Ta și zicând: Am păcătuit, Doamne, am păcătuit și fărădelegile mele eu le cunosc; însă tot eu cer, rugându-Te: iartă-mă, Doamne, iartă-mă și nu mă pierde din pricina fărădelegilor mele, și nici nu mă osândi la întuneric sub pământ, căci Tu ești, Dumnezeule, Dumnezeul celor ce se pocăiesc. Arată-Ți peste mine bunătatea, mântuiește-mă pe mine, nevrednicul, după mare mila Ta și Te voi preaslăvi în toate zilele vieții mele; căci pe Tine Te slăvesc toate puterile cerești și a Ta este slava în vecii vecilor. Amin.”
Doamne Dumnezeule si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii în desert nu mi-l da mie.
Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, robului Tau.
Asa Doamne, Împarate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti în vecii vecilor.
Amin.
Părintele Pimen, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lac, a dezvăluit care este cea mai puternică rugăciune.
Părintele Pimen a mărturisit că cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu este cea care vine din inimă. „Cea mai puternică rugăciune este cea care pleacă din inimă. Dacă tu îi spui unui om ceva din inimă, ăla se cutremură. Vorba unui bătrân ce pleacă de la inimă tot la inimă se duce. Dacă tu strigi la Dumnezeu din toată inima, indiferent care este rugăciunea, că ai spus „Tatăl nostru”, că ai spus „Doamne, miluiește!”, că ai strigat ”Maica Domnului, ajută”, că ai spus „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă”, trebuie să fie din inimă. Dacă tu nu știi ce i-ai spus lui Dumnezeu, stai și te gândești la afaceri și rostești rugăciunea, cum să te înțeleagă Dumnezeu, când tu nu te-i înțeles ce ai spus? Tocmai de aceea, cea mai puternică rugăciune trebuie să plece din inimă și trebuie date grijile la o parte. Când stai de vorbă cu Dumnezeu, păi stai de vorbă cu Dumnezeu, nu fac altceva. Cum era înainte, dacă te duceai la un împărat și stăteai cu grijă în fața lui să nu greșești ceva, să fii atent la orice gest de-al lui, la fel și la biserică unde Dumnezeu coboară cu tot cerul și tu stai la bârfă cu vecinu și nici nu-l bagi în seamă pe Dumnezeu, stai și te uiți să-i judeci pe ceilalți cum sunt îmbrăcați. Tot ce faci tu este să aduni osândă, în loc să faci ceva care să-ți fie de folos. ”, a spus Părintele Pimen, în cadrul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”.
„Transformă viața ta într-o rugăciune”
„Nu există loc în care să nu poți să te rogi, transformă totul în rugăciune. Ca om, tu nu reușești tot timpul să zici rugăciune, dar trebuie să transformi viața ta într-o rugăciune „Slavă Ție, Doamne, îți mulțumesc că m-ai trezit și azi. Ce zi frumoasă mi-ai dat, Doamne”, adică transformă toate astea. Ieși pe drum, vezi oameni și spune „Slavă Ție, Doamne, uite cât se bucură oamenii, aleargă toți”, transformă toate astea. Salută oamenii, urează-le o zi bună, chiar și asta e o rugăciune. Te uiți la natură, vezi cât de frumoasă e și îi mulțumești lui Dumnezeu că are grijă de noi. Transformi totul în rugăciune. Și poți să ai și momentele alea în care stai tu cuminte în colțul tău, nu doar cu cartea în mână. Încearcă seara, când se liniștesc toți, să te pui în colțul tău, ân fața icoanei Maicii Domnului și stai de vorba cu ea „Maica Domnului știu că asta am supărat, m-am supărat pe ăla, n-am fost atent cu copiii, a serviciu. Iartă-mă, Maica Domnului și mijlocește la Hristos acolo cum știi tu mai bine ca mamă și ajută-mă să mă îndrept. Îi spui Maicii Domnului ca unei mame. Asta se duce direct la inima Maicii Domnului.
Astfel, noi ne rugăm neîncetat, prin toate gesturile noastre. Seara, înainte de a adormi, să nu adormi cu telecomanda în mână, închide totul, fă o rugăciune, fă semnul crucii pe pernă, pe copilașii tăi, pe toată casa ta, să ai candela aprinsă la icoana Maicii Domnului și după te poți odihni. În camera în care dormi, dacă ai icoana cu Maica Domnului și o candelă aprinsă și te trezești peste noapte, în întuneric, vezi doar icoana și îi spui „Maica Domnului, ajută-mă” și te pui iar la somn. Una este să adormi cu imaginea televizorului și alta este să adormi cu imaginea Maicii Domnului câtă liniște ai peste toată casa ta.
Pune „Slavă Ție, Doamne, înainte de orice”, indiferent că vine unul și îți dă o bucată de pâine sau o palmă, spui lucrul acesta. Adică, să transformi totul în „Slavă Ție, Doamne” și cele bune și toate cele care par mai puțin bune. Noi să-L slăvim pe Dumnezeu în toate”, a mai spus Părintele Pimen.
Noua ediție a podcastului „Altceva cu Adrian Artene” a avut loc pe muntele Athos, acolo unde Părintele Pimen, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lac, a vorbit despre Dumnezeu, credință și pacea sufletească. Printre altele, duhovnicul a dezvăluit și care este cea mai puternică rugăciune.