Rugăciunea făcătoare de minuni către Sfântul Nicolae! În ziua de 6 decembrie, credincioșii ortodocși sunt îndemnați să i se roage Sfântului Nicolae, asta dacă vor să aibă parte de minuni în viața lor.
„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor.
Ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim.
Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi. Cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat. Ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin”.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae
Dimineața de 6 decembrie este așteptată de toți copilașii, care, dacă au fost cuminți, vor primi diferite daruri de la Moș Nicolae. În schimb, dacă aceștia au fost năzdrăvani, Moșul le va lăsa o nuia de măr. Tradiția spune că dacă aceasta este pusă în apă și rodește, copilul este, astfel, iertat de către Moș Nicolae.
Tot în ziua de 6 decembrie, tradiția spune că începe oficial iarna, când Moșul trebuie să-și scuture barba și, astfel, să ningă afară. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că ne așteaptă o iarnă blândă, fără prea multă zăpadă.
De asemenea, tot în Ziua Sfântului Nicolae, creștinii trebuie să participe la slujbele sfinte și să uite de treburile cotidiene. În acest sens, este strict interzis să facă treburi casnice, precum cusut, curățenie sau spălatul rufelor.
Mi mult, tradiția mai spune că nu trebuie să existe conflicte și certuri în această ză sfântă. Dacă există persoane care nu vor respecta această regulă, atunci se spune că acestea vor avea parte de un Crăciun nefericit în familie.
Tot în ziua de 6 decembrie, oamenii din anumite zone ale țării culeg fel de fel de crenguțe din pomii fructiferi, pe care le pun în apă, lângă o icoană. Dacă acest rodesc până la Anul Nou, atunci se spune că persoanele respective vor avea parte de un an roditor și de recolte pe măsura muncii depuse.
De Moș Nicolae, tinerii trebuie să formeze grupuri de colindători și să-și alegă casa unde se vor desfășura repetițiile până în seara de Ajun, când se merge cu colinda, adică pe 24 Decembrie.