Vă prezentăm mai jos rugăciunea pe care o spunea părintele Arsenie Boca în fiecare sâmbătă, de obicei spre seară, drept „ajutor ca să intri cu sufletul ușor în biserică și să primești cu bucurie ziua de duminică, dar și pentru paza de vrăji și blesteme”, după cum a lăsat scris marele duhovnic.
Rugăciunea părintelui Arsenie Boca
„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi, în toată ziua, să am grijă să mă lepăd de mine însumi, ca nu cumva, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.
Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată, păcătuiesc în tot ceasul.
Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochii minţii noastre.
Uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem fără cercetare, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi desădiţi până la pământ.
Rugăciunea pe care reputatul neurolog Constantin Dulcan o spune ca să scape de necazuri: „Arsenie Boca ne sfătuia ca, la necaz, să spunem de şapte ori această rugăciune”
Doamne, Cela ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei ce Te ține, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre.
https://www.youtube.com/watch?v=WsQJyjg6Zh4
Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă şi vino de Te sălăşluieşte întru noi, dimpreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi minte noastră rămân neputincioase.
Doamne, Cela ce vii în taină, ai milă de noi, că nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvîrşiţi şi cât eşti Tu de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi de Tine prin păcatele noastre. Ci luminează, Doamne, lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi şi să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie!”
„Rugăciunea este cheia raiului, ea deschide porţile harului divin. Rugăciunea este un gaj, o garanţie a imortalităţii, căci cel ce vorbeşte cu Dumnezeu cu toată sinceritatea, devine mai tare ca moartea, sufletul lui devine nemuritor, iar corpul lui va reînvia în mod glorios”, ne-a lăsat Arsenie Boca sfat înţelept.
Născut la data de 29 septembrie 1910, în Vaţa de Sus, județul Hunedoara preotul a rămas în memoria oamenilor ca fiind stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop.
Așadar, părintele Arsenie s-a numit, de fapt, Zian Boca, prenumele nefiind unul inspirat din religie, așa cum s-ar fi așteptat majoritatea, ci mai degrabă face referire la zona în care s-a născut.
În actele înscrise în perioada venirii pe lume a fostului stareț se arată că prenumele a fost adaptat din limba maghiară și are legătură cu numele Jianu.
Arsenie Boca a lăsat în urma sa foarte multe povețe, însă puțină lume știe cum l-a chemat de fapt. Mai exact, părinții săi simpli de la țară, i-au dat la naștere un nume destul de rar.
Iosif şi Cristina, cei doi credincioși în familia cărora s-a născut părintele, i-au pus prenumele Zian, unul care nu este foarte des întâlnit în ziua de azi.
Arsenie Boca a stat timp de trei luni pe Muntele Athos, unde a experimentat viaţa duhovnicească. A ținut post 40 de zile, apoi s-a dus la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Pe data de 3 mai 1940 avea să fie tuns în monahism, când primeşte numele de Arsenie.
Părintele a fost arestat câțiva ani mai târziu, în mai 1948, și torturat de Securitate. Ieromonahul a fost acuzat că este legionar, lucru pe care l-a negat vehement. Ulterior, în anul 1951 a fost ridicat din nou de Securitate.
În perioada 1969 – 1989 a deținut un atelier de pictură și chilie la proaspătul înfiinţat aşezământ mănăstiresc de la Sinaia. A încetat din viață pe 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop.
Credincioșii vin în număr foarte mare la mormântul lui Arsenie Boca, din județul Hunedoara, pentru parastas, rugăciune, comuniune și liniște sufletească.