Înainte de a părăsi președinția World Rugby (fostă IRB) pe care o ocupă din 2008, francezul Bernard Lapasset a vorbit despre această intenție într-un interviu acordat ediției online a ziarului Le Figaro.
„Există țările europene din al doilea eșalon precum Georgia, Rusia, România, … Iar eu am spus clar: trebuie schimbat formatul Turneului celor șase națiuni. Această competiție trebuie să se deschidă cu un sistem de promovare-retrogradare. Fie direct, fie printr-un meci de baraj. Însă trebuie dată rapid o viziune, o speranță acestor echipe”, a declarat Lapasset.
Această idee este un cartof fierbinte strecurat în mâna succesorului său, Bill Beaumont, fost internațional englez. Și toată lumea se întreabă de ce, după opt ani cât s-a aflat la conducerea instanței mondiale de administrare a rugby-ului, Bernard Lapasset nu a depus toate eforturile pentru a face această idee viabilă.
Orice s-ar întâmpla, după ultimul loc ocupat anul acesta de italieni, problema unei retrogradări a fost pusă, pe 20 martie, căpitanului echipei Italiei într-o conferință de presă după înfrângerea suferită în fața Țării Galilor. Parisse a replicat: ”Astăzi, și o spun cu cel mai mare respect pentru Georgia și România, nicio altă echipă nu merită să joace în locul nostru în Turneu”.
Această propunere de sistem promovare-retrogradare va fi cu siguranță în centrul următoarelor discuții despre viitorul Turneului celor șase națiuni. Dar, pe lângă problema sportivă, se va pune și cea a organizării partidelor, punerea în conformitate a stadioanelor georgiene, românești sau rusești pentru a găzdui meciuri din Turneu, cu tot ce implică asta pentru sponsori, parteneri și televiziuni. Dar este totuși o opțiune de luat în considerare, conchide L’Equipe.