„Virusul rujeolei va găsi mereu copii nevaccinaţi”, a spus Henrietta Fore, director executiv al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care a adăugat: ”Baza epidemiilor din diferite locuri ale globului la care asistăm astăzi a fost pusă cu mai mulţi ani în urmă”.
Potrivit raportului UNICEF, un număr estimat de 169 de milioane de copii au ratat prima doză a vaccinului împotriva rujeolei în perioada 2010-2017, echivalentul a 21,1 milioane de copii în medie anual.
Ca rezultat al unei mai mari vulnerabilităţi la această boală, cazurile de rujeolă la nivel global au crescut de aproape patru ori în primul trimestru din 2019, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2018, ajungând la 112.163 îmbolnăviri, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În 2017, circa 110.000 de persoane, majoritatea copii, au decedat din cauza rujeolei, cu 22% mai mulţi decât în anul precedent, a precizat UNICEF.
Rujeola este o boală foarte contagioasă, care poate cauza decesul sau poate provoca orbire, pierderea auzului sau leziuni cerebrale. În prezent, există mai multe focare la nivel global, printre care cele din Statele Unite, Filipine, Tunisia şi Thailanda.
Este necesar să fie administrate două doze al vaccinului împotriva rujeolei pentru a proteja copiii şi este nevoie, potrivit OMS, de o rată a imunizării de 95% pentru asigurarea unei ”imunităţi colective” împotriva rujeolei.
Însă din cauza lipsei accesului, sistemelor sanitare precare, neglijenţei sau, în anumite situaţii, temerilor sau scepticismului în ceea ce priveşte vaccinarea, acoperirea globală a primei doze a vaccinului împotriva rujeolei a fost raportată la 85% în 2017 – nivel care a rămas similar în ultimul deceniu. Rata globală de acoperire pentru cea de-a doua doză este chiar mai mică, de 67%.
Printre ţările cu venituri ridicate, SUA, care se luptă în prezent cu cea mai amplă epidemie de rujeolă din ultimii aproape 20 de ani, se află în fruntea listei alcătuite de UNICEF, având numărul cel mai mare de copii care nu au primit prima doză a vaccinului în perioada 2010-2017, respectiv peste 2,5 milioane.
Pe locurile următoare, se situează Franţa şi Marea Britanie, cu peste 600.000, respectiv 500.000 de copii nevaccinaţi, în aceeaşi perioadă.
În ţări cu venituri mai mici, situaţia este ”critică”, potrivit raportului UNICEF. În Nigeria, spre exemplu, a fost înregistrat cel mai mare număr de copii sub un an care nu au primit prima doză, respectiv circa 4 milioane. Urmează India, cu 2,9 milioane, Pakistan şi Indonezia, cu 1,2 milioane fiecare, şi Etiopia, cu 1,1 milioane.
Raportul mai precizează că rujeola este o boală ”mult prea contagioasă” pentru a fi ignorată şi face apel la oficialii din domeniul sanitar să ia mai multe măsuri pentru combaterea acesteia.
„Dacă acţionăm în mod serios pentru combaterea răspândirii acestei boli periculoase, dar care poate fi prevenită, trebuie să vaccinăm fiecare copil, atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace”, a mai spus reprezentanta UNICEF.