Rujeola se extinde în Europa. OMS trage un semnal de alarmă

Numărul cazurilor de rujeolă a ”explodat” în Europa în 2023 faţă de 2022, trage un semnal de alarmă aripa europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. OMS îndeamnă la o intensificare a eforturilor de vaccinare.
Alina Costache
24 ian. 2024, 10:03
Rujeola se extinde în Europa. OMS trage un semnal de alarmă

Rujeola se extinde în Europa. În 2023 s-au înregistrat 42.200 de cazuri în 41 dintre cele 53 de ţări membre ale regiunii OMS Europa, care include Asia Centrală, reprezentând o creştere de aproape 45 de ori faţă de anul trecut, potrivit unor date comunicate marţi după-amiaza de OMS. În 2022 au fost raportate 941 de cazuri.

Kazahstanul şi Rusia sunt cele mai afectate ţări – cu peste 10.000 de cazuri fiecare.

Marea Britanie – cu 183 de cazuri – este ţara din Europa Occidentală cu cel mai mare număr de cazuri, după ce boala a fost considerată eradicată în 2021.

În primele zece luni ale lui 2023, pe care OMS le analizează, creşterea este de 30 de ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

”Am constatat în regiune nu doar o creştere de 30 de ori a cazurilor de rujeolă, ci şi aproape 21.000  de spitalizări şi cinci morţi din cauza rujeolei. Este îngrijorător”, a subliniat directorul OMS Europa Hans Kluge, citat într-un comunicat.

”Eforturi de vaccinare urgentă sunt necesare pentru a opri transmiterea şi a împiedica răspândirea”, avertizează el.

Recrudescenţa acestei boli virale foarte contagioase – care poate antrena complicaţii mortale şi care se transmite pe cale aeriană – este atribuită unei scăderi a vaccinării în anii pandemiei covid-19.

”Pandemia covid-19 a avut un mpact semnificativ asupra performanţelor sistemului de vaccinare în această perioadă, anternând o acumulare de copii nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi”, precizează OMS.

Potrivit OMS, care cere o intensificare a campaniilor de sensibilizare a comunităţilor nevaccinate, peste 1,8 milioane de sugari din regiunea OMS Europa nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei în perioada 2020-2022.

Boala, care se manifestaă printr-o erupţie cutanată precedată de o rinită, o tuse însoţită de o febră foarte puternică şi o mare oboseală, poate atinge toate grupele de vârstă.

În 2023, două din cinci cazuri au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între unul şi patru ani şi numai unul din cinci în rândul persoanelor în vârstă de peste 20 de ani.

OBIECTIV: VACCINARE 95%

La nivel local, cel puţin 95% dintre copii este necesar să fie vaccinaţi, pentru a evita eventuale focare la luarea virusului. În 2022, doar 92% dintre copiii europeni au fost vaccinaţi cu o a doua doză de vaccin.

În Regatul Unit, în anumite zone ale ţării, în zona Birmingham, nivelul vaccinării coboară la 81%, anunţau vineri autorităţile sanitare britanice.

OMS estimează că vaccinarea împotriva rujeolei a prmis evitarea a 56 de milioane de morţi în perioada 2000-2021.

În 2021, numărul morţilor din cauza rujeolei a est estimat la 128.000 în lume, în principal în rândul copiilor în vârstă de până la cinci ani nevaccinaţi sau subvaccinaţi.

În 2022, 83% dintre copiii din lume au fost vaccinaţi cu o doză de vaccin împotriva rujeolei înaintea primei lor aniversări – cel mai scăzut nivel din 2008, potrivit ONU.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Detalii șocante din ancheta accidentului de la Suceava: Tahograful autobetonierei era manipulat
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?