Rupere de nori după caniculă. ANM a emis COD PORTOCALIU de furtuni

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică şi ploi abundente în estul Munteniei şi în Dobrogea, inclusiv pe litoral, care va fi în vigoare până joi dimineaţă.
Filip Stan
28 aug. 2024, 14:36
Rupere de nori după caniculă. ANM a emis COD PORTOCALIU de furtuni

ANM a emis Cod portocaliu valabil de la : 28-08-2024 ora 14:25 până la : 28-08-2024 ora 15:30

In zona : Județul Tulcea: Murighiol, Sfântu Gheorghe;

Se vor semnala: Averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 20…25 l/mp.

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică şi ploi abundente în estul Munteniei şi în Dobrogea, inclusiv pe litoral, care va fi în vigoare până joi dimineaţă.

Atenţionarea meteorologică cod galben este valabilă pentru intervalul 28 august, ora 10 – 29 august, ora 10, când sunt prognnozate cantităţi însemnate de apă şi  instabilitate atmosferică.

”În Dobrogea şi estul Munteniei vor fi averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 45…55 km/h) şi trecător descărcări electrice. Prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, anunţă ANM.
Astfel de fenomene vor fi pe alocuri şi în celelalte zone. Mai multe străzi din municipiul Iaşi au fost inundate, marţi seara, iar în zonele Ciric şi Tătăraşi au căzut copaci peste maşini, în urma unei furtuni puternice.

Furtuna a început în jurul orei 19.30, vântul puternic doborând mai mulţi copaci în zonele Ciric şi Tătăraşi. Câteva autoturisme au fost avariate.

Prognoza meteo Accuweather. Se anunță o toamnă la extreme, cu caniculă și ploi în septembrie, ninsori în octombrie

De asemenea, străzi din întreg municipiul au fost inundate. Inclusiv Bulevardul Independenţei din centrul Iaşiului a fost inundat, apa atingând câteva zeci de centimetri în zona respectivă.

Echipele ISU au fost solicitate să intervină în toate cartierele din oraş.

Ieşenii s-au arătat nemulţumiţi pe reţelele de socializare că nu a existat o avertizare prealabilă privind manifestările meteo violente din oraş. O avertizare Cod galben pentru municipiul Iaşi a fost emisă de ANM începând cu ora 20.05, deşi furtuna începuse deja.

Două curse aeriene ale companiei Wizz au aterizat pe Aeroportul Iaşi cu zeci de minute întârziere, din cauza condiţiilor meteo dificile.

Zeci de străzi şi subsoluri au fost inundate, marţi seară, la Cluj-Napoca, în urma unei furtuni puternice, cu ploaie torenţială, vânt puternic şi descărcări electrice. În cartierul Mărăşti, o maşină a rămas blocată sub un pod rutier, din cauza apei adunate, iar cele două persoane aflate în acesta au fost scoase de pompieri. Totodată, o locuinţă din Someşu Rece a fost distrusă în urma unui incendiu cauzat, cel mai probabil, de un trăsnet.

Bilanţul final transmis de ISU Cluj marţi seară arată că, în urma fenomenelor meteorologice, forţe de la toate detaşamentele au intervenit în Cluj-Napoca, dar şi în comuna Floreşti.

Citește și: Prognoza meteo. Zile cu precipitaţii punctiforme, nebulozitate stratificată, dar temperaturile ţin vara aproape

Astfel, pompierii au desfăşurat intervenţii pentru a evacua apa din 15 subsoluri, 10 locuinţe, 3 curţi, 3 garaje şi o hală a unui operator economic.

”De asemenea, pompierii au ajutat 2 persoane să iasă dintr-un autoturism aflat pe strada Aurel Vlaicu, acesta fiind blocat în apă. S-a intervenit pentru a degaja 2 arbori, dintre care unul căzut pe un autoturism pe strada Izlazului”, menţionează sursa citată.

În paralel, pompierii de la Detaşamentul 2 Cluj-Napoca au fost solicitaţi în localitatea Someşu Rece, la un incendiu care a distrus o locuinţă de aproximativ 40 mp. Acolo s-au deplasat echipajele de la Gilău şi Floreşti, pompierii stabilind că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de un trăsnet.

”Din fericire, în urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime”, precizează ISU Cluj.

Potrivit ISU Cluj, în urma furtunii de marţi, echipajele au fost solicitate să intervină pe Câmpului, la un subsol inundat, dar şi în incinta unui operator economic situat în Piaţa 1 Mai, unde s-a raportat faptul că o hală este parţial inundată.

Alte intervenţii au fost solicitate pe străzile Onisifor Ghibu, Cloşca, Paris, fiind vorba despre subsoluri inundate.

În cartierul Mărăşti, o maşină a rămas blocată sub podul de pe strada Aurel Vlaicu, nemaiputând înainta din cauza apei care s-a adunat acolo.

Pe strada Izlazului, un arbore a căzut peste un autoturism, fără a fi înregistrate victime. De asemenea, s-au primit solicitări şi din comuna Floreşti.

 

Spynews
Cum arată acum Larisa, femeia cu care Bogdan de la Ploiești a fost căsătorit. Seamănă perfect cu Cristina Pucean, actuala iubită / FOTO
Bzi.ro
Irina Columbeanu uimește cu talentul ei în materie de fashion! Fiica Monicăi Gabor ar putea face carieră din asta!
Fanatik.ro
Planta delicioasă pe care mulți români o consumă, dar nici măcar nu știu cum se numește. Are o aromă aparte și se regăsește într-o mulțime de preparate
Capital.ro
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
Playtech.ro
I-au ieșit SÂNII din rochie! Monica Bîrlădeanu, DECOLTEU năucitor înainte de nunta cu Valeriu Gheorghiță
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor, anunț. Când vor primi românii pensiile majorate după recalculare?
Adevarul
Cele mai populare buncăre pentru apocalipsă printre ultrabogații lumii
Spynews
Ema Oprișan, mesaj dureros după ce ar fi fost părăsită de Răzvan Kovacs, tatăl copilului! Ce a transmis fosta concurentă de la Insula Iubirii: "Te simți nevăzut și neauzit..." / FOTO
Spynews
Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană, din nou în sala de judecată! Vedeta, declarații exclusive despre noul proces
Evz.ro
Scandal uriaș în sănătate. Șase cunoscuți medici, acuzați de luare de mită
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
Playsport.ro
Gestul total neașteptat al miliardarului Țiriac. De ce i-a cerut supercampioanei Ionela Cozmic să returneze mașina Hyundai la câteva zile după ce a primit-o
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dispariției Luizei Melencu. Ce dezvăluire cutremurătoare a făcut bunicul tinerei și de ce nu crede că Gheorghe Dincă este vinovatul: „Am avut o premoniție “
Capital.ro
Lege pentru bărbații din România. Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Coliziune între două nave pe Canalul Sulina: pagube materiale, dar fără victime
MediaFlux
BĂTĂLIA pentru CASA ALBĂ. SONDAJUL care dă toate calculele peste cap
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...