Ruptura ligamentului încrucişat anterior, cea mai frecventă leziune la iubitorii sporturilor de iarnă

Iubitorii sporturilor de iarnă trebuie să se pregătească serios anul acesta înainte de a pleca la munte și asta deoarece, an de an, tot mai multe cazuri de pacienți se prezintă la cabinetul fizioterapeutului din cauza accidentărilor la ski, care provoacă ruptura ligamentului încrucișat anterior, o afecțiune invalidantă ce se manifestă prin durere și umflarea zonei afectate.
Roxana Gagiu
24 dec. 2016, 08:26
Ruptura ligamentului încrucişat anterior, cea mai frecventă leziune la iubitorii sporturilor de iarnă

Ruptura ligamentului încrucișat anterior se produce în timpul practicării unui sport de iarnă, când piciorul rămâne blocat într-o poziție în zăpadă sau pe gheață, iar corpul se duce într-o altă direcție. În acel moment are loc o rotație excesivă în genunchi împreună cu o înclinare laterală.

În funcție de gravitatea leziunii, aceasta poate fi de gradul I, II sau III.

În cazul gradului III, deci cel mai grav, de regulă, recomandarea ortopedului este de operație. După care este necesară recuperarea medicală postoperatorie ce constă în: drenaj limfatic pentru ca zona afectată să nu mai fie umflată, electroterapie pentru a scădea durerea, laserterapie, ultrasunet și bioptron pentru grăbirea vindecării, terapie manuală și mobilizări articulare pentru creșterea mobilității în articulații și kinetoterapie activă pentru creșterea foței musculare, a stabilității și a coordonării.

Bogdan Goga, fizioterapeut al studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare, a explicat că prin recuperarea medicală, se va urmări progresiv scăderea durerii și redarea mobilității, proces care poate dura până la 6 – 7 luni.

Dacă operația nu se impune, dar pacientul este imobilizat din cauza umflăturii și a durerilor, se recomandă recuperarea medicală timp de aproximativ 2 – 3 luni, ce are scopul de a ameliora simptomele și de a reda mobilitatea pacientului, pentru ca acesta să își poată relua activitățile zilnice, prevenind astfel atrofierea mușchilor și afectarea calității vieții. În funcție de stadiul și momentul recuperării, tehnicile amintite anterior pot să difere.

La început se va pune accent pe scăderea imflamației și diminuarea edemului, apoi se va pune accent pe creșterea mobilității, după care pe creșterea forței și, în final, pe creșterea stabilității și a coordonării.

„Iată cum, o pregătire insuficientă, alături de un moment de neatenție în practicarea unui sport atât de plăcut precum ski-ul, ne poate periclita întregul an, creând o suferință îndelungată, atât fizică, cât și emoțională deoarece, de cele mai multe ori, persoana afectată se îndepărtează de activitățile sportive de orice fel”, afirmă fizioterapeut Bogdan Goga, care oferă totodată câteva sfaturi pentru pregătirea organismului înainte de practicarea unui sport de iarnă, astfel încât să prevenim apariția rupturii ligamentului încrucișat:

1. Creșteți tonusul la nivelul musculaturii membrului inferior. Mușchii, prin activitatea lor, sunt resposabili de stabilitatea organismului. Deci, o antrenare cât mai bună a lor ne poate scuti de numerose probleme.Atunci când mușchii sunt obosiți, ligamentele preiau rolul de asigurare a stabilității organismului, făcându-le astfel vulnerabile la traumatisme.

2. Creșteți stabilitatea la nivelul organismului prin exerciții de propriocepție. Cu ajutorul fizioterapeutului, expuneți-vă la situații de instabilitate, antrenându-vă astfel pentru a reacționa cât mai corect în astfel de contexte. În acest sens, exercițiile pe burete și bosum sunt extrem de utile.

3. Faceți o încălzire corespunzătoare înainte de practicarea unui sport de iarnă. Încălziți-vă articulațiile prin exerciții simple de gimnastică, urmare de stretching, astfel încât să aduceți mușchii la o temperatură optimă.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Dispozitivele care cresc factura la energie electrică. Consumă chiar și atunci când sunt în stand-by
Capital.ro
Călin Georgescu a mințit! Ce notă a luat la BAC, de fapt
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Nu sunt bani pentru majorări de pensii. Promisiunile sunt minciuni
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
Ce a făcut David Popovici cu Porsche-ul său nou, după tot scandalul în care a fost implicat
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe regina muzicii lăutărești! Nimeni nu va mai fi ca ea
StirileBZI
Efectele Ordonanţei Trenuleţ asupra alocaţiilor în 2025: Ce sume intră pe card în februarie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Eliberarea Prizonierilor Palestinieni: Tensiune și Speranță în Cisiordania
MediaFlux
PENSIONARE la doar 45 de ani! Reduceri la VÂRSTA de pensionare pentru mai mulți români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă