”Eu am colaborat cu aceste partide în Parlament (USR; PMP, UDMR – n.r.). Cu toate că existau momente de divergenţe, când a fost să stabilim nişte obiective comune, noi le-am urmat. Mi-aş dori să nu se sape tranşee de netrecut după alegerile acestea, însă asta ţine de viziunea fiecărui actor politic. Dacă unii cred că pot să-şi maximizeze rezultatul atacând eventual pateneri de guvernare, arată că atâta pot în politică”, a răspuns vicepremierul Raluca Turcan, întrebată, la Adevărul Live, despre criticile lui Vlad Voiculescu la adresa Guvernului. Vlad Voiculescu, propunerea PLUS pentru funcţia de viceprimar al Capitalei, acuză Guvernul PNL că ”a modificat în mod (1) abuziv, (2) electoral interesat, (3) prostesc şi iresponsabil una dintre legile fundamentale ale funcţionării statului: Codul Administrativ”. La două luni de la alegerile locale, Vlad Voiculescu încă nu şi-a preluat mandat de viceprimar al Capitalei.
Ruptură PNL-USR: Vlad Voiculescu, scandal cu Nicuşor Dan. Acuze grave la adresa PNL
Ruptură PNL-USR. Vlad Voiculescu, propunerea PLUS pentru funcţia de viceprimar al Capitalei, acuză Guvernul PNL că ”a modificat în mod (1) abuziv, (2) electoral interesat, (3) prostesc şi iresponsabil una dintre legile fundamentale ale funcţionării statului: Codul Administrativ”. La două luni de la alegerile locale, Vlad Voiculescu încă nu şi-a preluat mandat de viceprimar al Capitalei.
Raluca Turcan: Politizarea sistemului de sănătate a dus la incompetenţă criminală
Vicepremierul Raluca Turcan a vorbit luni şi despre politizarea mediului sanitar din România, considerând că aceasta a dus la „incompetenţă criminală”, şi a explicat că PNL îşi propune cursuri pentru viitorii manageri de spitale. Vicepremierul a vorbit şi despre depolitizarea altor instituţii „de sub papucul PSD”, cum ar fi CNA, Consiliul Legislativ sau Curtea de Conturi.
„Rămân trei lucruri de necontestat. Gestionarea bună a unei crize sanitare fără precedent, cel mai mare nivel al investiţiilor publice din România în ultimii 10 ani şi cel mai mare ritm de absorbţie a fondurilor europene din ultimii zece ani. Să nu uităm că am intrat în această criză sanitară complet nepregătiţi Dacă ştim că există o lege care obligă un stat să aibă stocuri de rezervă, la noi nu s-a întâmplat lucrul acesta. Am avut stocuri zero, o infrastructură făcută praf. Cu toate astea a trebuit să gestionăm criza sanitară. Efortul a fost pe măsură, doar aparatura de luptă cu COVID am investit 1,2 milioane de euro, în creşterea capacităţii de testare am investit 1 milion de euro. Am reuşit să atragem în sistemul sanitar sute, chiar mii de oameni care în alte condiţii nu s-ar fi apropiat de sistemul sanitar din România, tocmai că el era neprimitor. Acestea sunt lucrurile care se pot spune în momentul de faţă despre criză. Sper ca acest efort să se vadă într-o diminuare a numărului de infectări”
„Politizarea în sistemul de Sănătate a dus la incompetenţă criminală. E o realitate. În perioada stării de urgenţă noi am încercat ca întreaga coordonare a spitalelor să fie gestionată de ministerul Sănătăţii tocmai ca atunci când eşti în perioadă de urgenţă să poţi acţiona rapid. Acum din nefericire am ajuns la situaţia anterioară şi de multe ori trebuie să lucrăm cu manageri numiţi politic care nu au nicio treabă cu partea sanitară. Abordarea noastră e de a avea nişte procese transparente cu proceduri unice, având la bază cursuri pentru viitorii manageri sanitari şi să nu mai fie niciun fel de rabat de la calitatea acestora. Dacă ne uităm în urmă, a fost o bătaie de joc. Până la guvernarea PNL, în cele trei Guverne PSD am avut trei miniştri anchetaţi sau arestaţi pentru că au furat din spitale. Despre ce să vorbim că ar fi putut face acei miniştri în materie de profesionalizarea spitalelor? Un fost ministru al Sănătăţii, o doamnă, e arestată pentru că bănuia contractele de achiziţie de aparatură medicală. Lucrul acesta nu mai poate să se repete. E nevoie o reformă a sistemului sanitar”, a mai spus Turcan-